Vlada Srpske svira po notama MMF-a

Sva ministarstva u Vladi Republike Srpske (RS) dužna su da naprave plan ušteda za narednu godinu i dostave ga Ministarstvu finansija RS, saznaje „EuroBlic“.

Republika Srpska 12.11.2016 | 10:32
Vlada Srpske svira po notama MMF-a
Službenici u Vladi RS ovih dana užurbano računaju na kojim stavkama mogu da uštede, kako bi uverili Međunarodni monetarni fond da će, kako su se i obavezali, smanjiti javnu potrošnju.

Kao što je najavljeno, prvo su krenuli sa procenama o prirodnom odlivu zaposlenih, pa u ministarstvima prave spiskove radnika koji će narednih tri godine biti penzionisani.

Pod lupom su svi ugovori na određeno, koji naverovatnije neće biti produženi.

Još jedna stavka na kojoj se planira uštedeti je smanjenje naknada za minuli rad zaposlenih u javnom sektoru, koje će od naredne godine sa 0,5 za svaku godinu staža biti smanjene na 0,3 odsto.

Na ovaj način će se, prema procenama, uštediti oko 20 miliona KM. Ministarstva su dužna da dostave i plan ušteda na druga davanja na plate kao što su prevoz, koji je već i smanjen za prosvetare, policiju, i zaposlene u pravosuđu.

Rezovi neće zaobići ni budžete planirane za podsticaje poput subvencija za poljoprivredu, te subvencija kamata za stambene kredite mladim bračnim parovima koje su ove godine kasnile, ali i druge naknade koji se isplaćuju iz budžeta. Socijalne kategorije strahuju da će i njima biti smanjena pomoć od naredne godine.

"U Vladi je panika ovih dana. Radnici kojima ističe ugovor su u strahu. Oni koji imaju puno radnog staža se plaše da će ostati bez minulog rada, a upitne su i druge naknade", kaže izvor iz Vlade RS.

Prema saznanjima „EuroBlica“ plan je da se na platama u naredne tri godine uštedi oko 120 miliona KM. Kada se sve stavi na papir Ministarstvo finansija će plan ušteda da prosledi MMF čiji predstavnici u RS kontrolišu dogovorene mere koje su uslov za sledeću tranšu.

Saša Grabovac, izvršni direktor udruženja ekonomista RS “Swot”, kaže da je MMF nepopustljiv i da će RS u sledećoj godini morati da uradi šta se od nje traži.



"Uštedeće se napraviti prirodnim odlivom zaposlenih, ali i postepenim smanjenjem naknada na plate. Treba imati u vidu da su plate u javnom sektoru,posebno zaposlenih sa visokom stručnom spremom, visoke u odnosu na mogućnosti,ali i u odnosu na privatni sector", ističe Grabovac.

Ministar pravde RS Anton Kasipović ranije je izjavio da se o smanjivanju plata u Vladi do sad nije govorilo, ali da se na različitim drugim davanjima mogu postići određene uštede. U Ministarstvu finansija RS ipak tvrde da „nema govora o tome da će doći do smanjenja nekih prava koja su prethodnih godina pripadala budžetskim korisnicima”

"Održane su konsultacije oko nacrta budžeta, za sledeću godinu, koji će biti razmatran, najverovatnije, na sledećoj sednici Vlade RS. Budžet je svake godine planiran restriktivno i uz mere uštede, pa tako i ove godine", rekli su u Ministarstvu finansija RS.

MMF je BiH odobrio milijardu KM, koje će biti isplaćene u naredne tri godine. Prva tranša od 150 miliona KM je bila u septembru, od čega je RS dobila 51,2 miliona KM.

Za bruto plate u javnom sektoru ove godine budžetom je bilo planirano oko 709 miliona KM, plus 12,7 miliona KM za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja. Saša Grabovac kaže da su plate u javnom sektoru naglo povećane nakon privatizacije Telekoma i tokom povećanih prihoda od PDV-a i da je sada ta rastrošnost došla na naplatu.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Crni Grujo

12.11.2016 10:09

Pa oni da znaju da ce vladati jos 100 godina nebi imali u planu budzet bez kredita.Nikad to nisu ni spomenuli a vecina naroda za njih.Narod izabrao vladara koji svaki dan cini nas vecom bjedom.Ko moze napusta ove prostore posto nevide da ce bolje biti ni pra/pra unucadima.

ODGOVORITE
Name

Znam

12.11.2016 10:41

Amin.

Name

Tref

12.11.2016 11:11

Uštede 100 miliona onda dodik i skrbic negde naprave bolnicu i ukradu ti 100miliona pa se opet dodje na isto.

Name

***

12.11.2016 11:34

Svama smanjuj samo ne , eliti', da imaju za jesti i piti. A vi mozete biti i na travi, a , elita' ce ustede da pravi...

Name

POSAVAC

12.11.2016 11:09

ZA NAS STO RADIMO U PRIVATNOM, T. J. REALNOM SEKTORU NE POSTOJI POJAM - MINULI RAD.STA ONO TO BIJASE.

ODGOVORITE
Name

rjesenje

12.11.2016 11:18

Vama gore sto dzaba primate nerealno visoke plate smanjiti 50% i eto ustede.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

12.11.2016 11:29

A sta bi ste vi oni vam daju pare a bi vi kao da ste samostalni... e moze al malo sutra.

ODGOVORITE
Name

Borac

12.11.2016 12:18

Doči ce na red i g**ice da im date , i na to ste spremni.samo plata ta bude idta.(visoka)

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.11.2016 17:38

Zna se ko je gazda.

ODGOVORITE
Name

Mmf

12.11.2016 21:33

I treba sve otpustiti ima viska.svagdje ..a ministre sve sutnuti i postaviti neke strance jer su nasi kopitari nesposobni samo znaju hvatati sekretarice za dupe

ODGOVORITE