Неискоришћен новац за запошљавање!

Јавни позив Завода за запошљавање Републике Српске, упућен послодавцима за коришћење преосталог новца за запошљавање приправника из категорије деце погинулих бораца, отворен је до 18. новембра.

Република Српска 12.11.2016 | 09:23
Неискоришћен новац за запошљавање!
На евиденцији бијељинске филијале је око 300 незапослене деце, припадника ове популације и многи од њих виде шансу да кроз овај пројекат одраде приправнички стаж.

Услови првог конкурса, којим је између осталог тражено да се приправници морају задржати у сталном рандом односу, нису били повољни за послодавце, тако да је преостало више од пола милиона марака намењених за подстицаје за запошљавање.

У бијељинској организацији погинулих бораца, РВИ и несталих лица надају се да ће новим условима овог јавног позива, бар привремено бити решен проблем деце погинулих бораца који чекају на посао, каже председник ове организације, Мишо Полетан.



"У Бијељини се само осам приватних предузећа пријавило на овај јавни позив. Сматрамо да се решавању проблема запошљавања деце погинулих бораца мора приступити озбиљније и студиозније јер је од рата прошло више од 20 година. Ова категорија ипак мора имати статус какав заслужује", тврди Полетан.

Завод за запошљавање РС поновио је јавни позив како би се преосталих 576.000 КМ подстицајних средстава искористило за запошљавање 60 приправника с високом стручном спремом, деце погинулих бораца.

Славица Лукић, директорка бијељинске филијале Завода за запошљавање РС, каже да није задовољна одзивом послодаваца пре свега јавних предузећа, установа и институција.



"На подручју Филијале имали смо 18 захтева за запошљавање 31 приправника из категорије деце погинулих бораца. Захтеве су углавном подносили приватни послодавци и сви су одобрени. Сматрам и да Организација погинулих бораца, РВИ и несталих лица и Борачка организација, морају да се више ангажују на запошљавању ове популације а у томе им је неопходна и значајнија подршка надлежних градских и републичких институција", каже Лукићка.

Плате приправника из категорије деце погинулих бораца с високом стручном спремом, у пуном износу са доприносима од 796 марака, кроз овај пројекат, финансира ресорно министарство.

План Владе јесте да до краја 2017. године, сва деца из категорије погинулих бораца буду запослена.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

херцеговац

12.11.2016 10:47

Славица Лукић није задовољна??????????????????????????????? Пази молим те она није задовољна и то је битно а што су стотине хиљада незапослених незадовољне њеним радом и радом њених колега никог није брига. Кога је то завод за запошљавање запослио и ко је уопште запослен у том леглу партијских ухљеба и о чему она уопште прича???????????????

ОДГОВОРИТЕ