Neiskorišćen novac za zapošljavanje!

Javni poziv Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, upućen poslodavcima za korišćenje preostalog novca za zapošljavanje pripravnika iz kategorije dece poginulih boraca, otvoren je do 18. novembra.

Republika Srpska 12.11.2016 | 09:23
Neiskorišćen novac za zapošljavanje!
Na evidenciji bijeljinske filijale je oko 300 nezaposlene dece, pripadnika ove populacije i mnogi od njih vide šansu da kroz ovaj projekat odrade pripravnički staž.

Uslovi prvog konkursa, kojim je između ostalog traženo da se pripravnici moraju zadržati u stalnom random odnosu, nisu bili povoljni za poslodavce, tako da je preostalo više od pola miliona maraka namenjenih za podsticaje za zapošljavanje.

U bijeljinskoj organizaciji poginulih boraca, RVI i nestalih lica nadaju se da će novim uslovima ovog javnog poziva, bar privremeno biti rešen problem dece poginulih boraca koji čekaju na posao, kaže predsednik ove organizacije, Mišo Poletan.



"U Bijeljini se samo osam privatnih preduzeća prijavilo na ovaj javni poziv. Smatramo da se rešavanju problema zapošljavanja dece poginulih boraca mora pristupiti ozbiljnije i studioznije jer je od rata prošlo više od 20 godina. Ova kategorija ipak mora imati status kakav zaslužuje", tvrdi Poletan.

Zavod za zapošljavanje RS ponovio je javni poziv kako bi se preostalih 576.000 KM podsticajnih sredstava iskoristilo za zapošljavanje 60 pripravnika s visokom stručnom spremom, dece poginulih boraca.

Slavica Lukić, direktorka bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, kaže da nije zadovoljna odzivom poslodavaca pre svega javnih preduzeća, ustanova i institucija.



"Na području Filijale imali smo 18 zahteva za zapošljavanje 31 pripravnika iz kategorije dece poginulih boraca. Zahteve su uglavnom podnosili privatni poslodavci i svi su odobreni. Smatram i da Organizacija poginulih boraca, RVI i nestalih lica i Boračka organizacija, moraju da se više angažuju na zapošljavanju ove populacije a u tome im je neophodna i značajnija podrška nadležnih gradskih i republičkih institucija", kaže Lukićka.

Plate pripravnika iz kategorije dece poginulih boraca s visokom stručnom spremom, u punom iznosu sa doprinosima od 796 maraka, kroz ovaj projekat, finansira resorno ministarstvo.

Plan Vlade jeste da do kraja 2017. godine, sva deca iz kategorije poginulih boraca budu zaposlena.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hercegovac

12.11.2016 10:47

Slavica Lukić nije zadovoljna??????????????????????????????? Pazi molim te ona nije zadovoljna i to je bitno a što su stotine hiljada nezaposlenih nezadovoljne njenim radom i radom njenih kolega nikog nije briga. Koga je to zavod za zapošljavanje zaposlio i ko je uopšte zaposlen u tom leglu partijskih uhljeba i o čemu ona uopšte priča???????????????

ODGOVORITE