Причају о корупцији, али је не пријављују

Чланице Антикорупцијске мреже “Акаунт” из Требиња, удружења грађана “Стоп мобинг” и “Оаза”, организовали су други “Дан отворених врата”, који има за циљ упознавање грађана са услугом бесплатне правне помоћи и могућности пријаве корупције.

Република Српска 11.11.2016 | 22:50
Причају о корупцији, али је не пријављују
У удружењима грађана “Стоп мобинг” и “Оаза” из Требиња истичу да су становници упознати са разним видовима корупције, да се сусрећу са тим проблемом сваки дан, али да једноствано немају храбрости да је пријаве.

“Ми смо данас имали испред општине пар грађана који су нам се обратили и рекли зашто не желе да пријаве корупцију, а то је данас најважније. Корумпирано правосуђе и страх од одмазде, као и страх од посљедица ако пријаве корупцију. Мислим да је то највећи проблем. Корупција у здравству, правосуђу, образовању. Мислим да је, нажалост, заступљена на свим нивоима", рекла је Аница Рамић из Удружења грађана “Стоп мобинг” из Требиња.

“Надамо се да ће бити одређеног помака, а ми ћемо едуковати и промовисати наш рад, како би грађани знали коме да се обрате уколико желе да пријаве неправилности, односно коруптивне радње. Сви знамо да их има и у правосуђу, и образовању, и приликом запошљавања, а сви смо сведоци да се то дешава. Имали смо прилику да уочимо и током избора гдје је јавна тајна - колико си активан по политичким круговима утолико ћеш бити запослен”, навела је Недељка Илијић из Удружења грађана “Оаза”.

У ова два удружења, кажу, и да има оних који се не боје да причају о корупцији, али да је из страха не пријављују.

“Лијек је да се грађани охрабре, да кажу именом и презименом особу која је тражила мито, која је тражила било какву надокнаду за посао за који је плаћена. Ако се охрабримо и то проговоримо, мислим да би велику ствар учинили. Има Требињаца који су спремни и да прачају, али да јавно напишу и попуне формуларе - ништа од тога”, додала је Рамићева.

“Дан отворених врата“ мреже “Акаунт” организован је широм БиХ.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хаха хаха

12.11.2016 01:00

А ста ако је пријаве? Коме да је пријаве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

12.11.2016 07:08

Када се неко и усуди да несто и пријави ,испитују КО је поднио пријаву а не ЗАСТО је та пријава поднијета. Када то уредите бице цитаво море пријава, а до тада, сути и бори се да презивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

12.11.2016 07:32

Како да пријавим пандура да ми је узео 30 марки, кад сам направио прекрсај за 500м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инсајдер

12.11.2016 08:58

Ко је луд пријавити корупцију молим вас белај на себе навуцете нико вас застит неце јос вам се судије и тузиоци смију и подсмејавају.Процитајте на сајту име и презиме полицајца Палалиц Далибора ста су му све радили целни људи врха границне полиције када је разоткрио кријумцарење цигарета из БиХ за Хрватску.Једва зив је остао натоварили му се и сефови и мафија па ви видите.Корумпирано правосудје је кљуц свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех кад би...

12.11.2016 10:45

Ајде да мало симулирамо,ста би све требало кад би покусали да истински сузбијемо корупцију.Да би се корупција искоренила потребне су велике ротације.Смењивати неке,стецену имовину одредјених,упоредити са примањима и док се то ради испливавају афере и аферице саме од себе на поврсину.Адекватно их санкционисати да би та казна следецем слузила за пример. Поцети од које-каквих председника које-цега,њихових саветника,помоцника,овог за ово,оног за оно,свих органа и органцица,до оног на путу. Е, сад настаје проблем. Да би се то спровело у дело,мора да додје опет неко са стране а странце народ, наводно, не воли и ето нас опет у зацараном кругу. Историја нас уци да је Балкан грабио напред у свим сферама, само онда кад је био под "окупацијом". Запитајмо се само ко је отварао руднике,запосљавао рају? Градио путеве,мостове,пруге,села и градове,уносио културу (додусе своју,али данас је нема никако) у народ. Сад це неко реци да је то све градјено да би се извозила рудна блага. Тацно! Тако је. У неким другим временима све то, сто је неко створио, је затварано и обустављано,нестајале су велике колицине пара а сам народ пропадао све висе у дугове и у депресију. Нецу ја да казем да су насе водје биле лосе,Бозе сацувај. Прица говори само, ста би било, кад би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

12.11.2016 13:17

Дајте јос слика из сунцаног и прелијепог Требиња да одморим оци од овог тмурног времена.

ОДГОВОРИТЕ