Pričaju o korupciji, ali je ne prijavljuju

Članice Antikorupcijske mreže “Akaunt” iz Trebinja, udruženja građana “Stop mobing” i “Oaza”, organizovali su drugi “Dan otvorenih vrata”, koji ima za cilj upoznavanje građana sa uslugom besplatne pravne pomoći i mogućnosti prijave korupcije.

Republika Srpska 11.11.2016 | 22:50
Pričaju o korupciji, ali je ne prijavljuju
U udruženjima građana “Stop mobing” i “Oaza” iz Trebinja ističu da su stanovnici upoznati sa raznim vidovima korupcije, da se susreću sa tim problemom svaki dan, ali da jednostvano nemaju hrabrosti da je prijave.

“Mi smo danas imali ispred opštine par građana koji su nam se obratili i rekli zašto ne žele da prijave korupciju, a to je danas najvažnije. Korumpirano pravosuđe i strah od odmazde, kao i strah od posljedica ako prijave korupciju. Mislim da je to najveći problem. Korupcija u zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju. Mislim da je, nažalost, zastupljena na svim nivoima", rekla je Anica Ramić iz Udruženja građana “Stop mobing” iz Trebinja.

“Nadamo se da će biti određenog pomaka, a mi ćemo edukovati i promovisati naš rad, kako bi građani znali kome da se obrate ukoliko žele da prijave nepravilnosti, odnosno koruptivne radnje. Svi znamo da ih ima i u pravosuđu, i obrazovanju, i prilikom zapošljavanja, a svi smo svedoci da se to dešava. Imali smo priliku da uočimo i tokom izbora gdje je javna tajna - koliko si aktivan po političkim krugovima utoliko ćeš biti zaposlen”, navela je Nedeljka Ilijić iz Udruženja građana “Oaza”.

U ova dva udruženja, kažu, i da ima onih koji se ne boje da pričaju o korupciji, ali da je iz straha ne prijavljuju.

“Lijek je da se građani ohrabre, da kažu imenom i prezimenom osobu koja je tražila mito, koja je tražila bilo kakvu nadoknadu za posao za koji je plaćena. Ako se ohrabrimo i to progovorimo, mislim da bi veliku stvar učinili. Ima Trebinjaca koji su spremni i da pračaju, ali da javno napišu i popune formulare - ništa od toga”, dodala je Ramićeva.

“Dan otvorenih vrata“ mreže “Akaunt” organizovan je širom BiH.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Haha haha

12.11.2016 01:00

A sta ako je prijave? Kome da je prijave?

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

12.11.2016 07:08

Kada se neko i usudi da nesto i prijavi ,ispituju KO je podnio prijavu a ne ZASTO je ta prijava podnijeta. Kada to uredite bice citavo more prijava, a do tada, suti i bori se da prezivis.

ODGOVORITE
Name

virus

12.11.2016 07:32

Kako da prijavim pandura da mi je uzeo 30 marki, kad sam napravio prekrsaj za 500m.

ODGOVORITE
Name

insajder

12.11.2016 08:58

Ko je lud prijaviti korupciju molim vas belaj na sebe navucete niko vas zastit nece jos vam se sudije i tuzioci smiju i podsmejavaju.Procitajte na sajtu ime i prezime policajca Palalic Dalibora sta su mu sve radili celni ljudi vrha granicne policije kada je razotkrio krijumcarenje cigareta iz BiH za Hrvatsku.Jedva ziv je ostao natovarili mu se i sefovi i mafija pa vi vidite.Korumpirano pravosudje je kljuc svega.

ODGOVORITE
Name

Eh kad bi...

12.11.2016 10:45

Ajde da malo simuliramo,sta bi sve trebalo kad bi pokusali da istinski suzbijemo korupciju.Da bi se korupcija iskorenila potrebne su velike rotacije.Smenjivati neke,stecenu imovinu odredjenih,uporediti sa primanjima i dok se to radi isplivavaju afere i aferice same od sebe na povrsinu.Adekvatno ih sankcionisati da bi ta kazna sledecem sluzila za primer. Poceti od koje-kakvih predsednika koje-cega,njihovih savetnika,pomocnika,ovog za ovo,onog za ono,svih organa i organcica,do onog na putu. E, sad nastaje problem. Da bi se to sprovelo u delo,mora da dodje opet neko sa strane a strance narod, navodno, ne voli i eto nas opet u zacaranom krugu. Istorija nas uci da je Balkan grabio napred u svim sferama, samo onda kad je bio pod "okupacijom". Zapitajmo se samo ko je otvarao rudnike,zaposljavao raju? Gradio puteve,mostove,pruge,sela i gradove,unosio kulturu (doduse svoju,ali danas je nema nikako) u narod. Sad ce neko reci da je to sve gradjeno da bi se izvozila rudna blaga. Tacno! Tako je. U nekim drugim vremenima sve to, sto je neko stvorio, je zatvarano i obustavljano,nestajale su velike kolicine para a sam narod propadao sve vise u dugove i u depresiju. Necu ja da kazem da su nase vodje bile lose,Boze sacuvaj. Prica govori samo, sta bi bilo, kad bi bilo.

ODGOVORITE
Name

ok

12.11.2016 13:17

Dajte jos slika iz suncanog i prelijepog Trebinja da odmorim oci od ovog tmurnog vremena.

ODGOVORITE