Образовање (ни)је пало на ниске гране

Носталгија за Југославијом и такозваним “старим временима” итекако се огледа у области образовања. Гости емисије Изазови БН телевизије сложили су се да је образовање у РС, у поређењу са прошлим временима - изузетно лоше. Потребно је много воље и рада власти да би се ствари поправиле.

Република Српска 11.11.2016 | 20:50
Образовање (ни)је пало на ниске гране
Осим тога што је образовни систем пао на ниске гране, образовне институције изгубиле су улогу васпитних, каже учитељица у пензији Славка Брајић. Некада су се школе називале васпитно-образовним институцијама. Данас, назив васпитна установа им не пристаје.

"Мислим да су некада власти - и локалне, и републичке доста више водиле рачуна о школству него што се то сада ради", каже Брајићева.

Школа је одраз друштва и збивања у друштву. Логично је да лоша ситуација и криза у друштву остави траг и на школству, казала је педагог-психолог у пензији Рада Перић.

Она је додала да локалне власти пребацују одговорност на Владу, родитељи ћуте јер се боје, а директори школа су политички послушници који не желе да се супротсављају партијским шефовима. О катастрофалном стању у школама - свједочи.

"У неким школама нисмо смјели да уђемо у учионицу да на нас не би пала греда. У другој ситуацији у школи смо затекли змије, а у сљедећој греде су падале у учионицама", прича Перићева.

За исправљање таквог стања неопходан је свеобухватан друштвени план, рекао је у емисији Изазови БН телевизије проф. др Перо Спасојевић.

"Ми немамо друштвени план, а за то није само одговорна Република Српска. Не треба заборавити да постоје велике блокаде због БиХ. И када се почне са позитивним пројектима, наметне се нешто друго", истиче пензионисани универзитетски професор Спасојевић.

Проф. др Срђан Дамјановић указује на проблем приватних факултета. Каже, у РС је оснивање приватних факултета постао бизнис, један од најуносниих.

"Не постоји други посао који би вам могао донијети већу зараду на годишњем нивоу. Посљедица је што ти кадрови врло лако нађу запослење, и то у државним институцијама што и није тајна."

Из Синдиката образовања РС су истакли да просвјетни радници одговорно обављају свој посао, а да је власт немарна.

"У посљедње вријеме на сцени су бројни штрајкови и они су оправдани. Такво незадовољство влада апсолутно у свим школама - основног и средњег, па и институцијама за високо образовање", тврди предсједник Синдиката образовања науке и културе РС Драган Гњатић.

Студенти с друге стране сматрају да је највећи проблем то што већина професора не може на одговарајући, квалитетан начин да пренесе знање ученицима и студентима.

"Неки професори на предавање долазе нервозни и ненаспавани. У крајњем случају, можемо рећи да су незаинтересовани", свједочи у емисији Изазови БН телевизије предсједник Уније студената Републике Српске Милан Милишић.

Милишић је додао да би се требали истаћи и позитивни сегменти као што су најнижа цијена школарине у Републици Српској у односу на регион, као и изградња студентских домова у универзитетским градовима Српске. Међутим, проблеме не негира и тврди да би локалне и републичка власт још много требало да ради у овој области.



БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

причам ти причу

11.11.2016 20:03

Чему ове емисије? Ова и она о политици и правосуђу. Шта рекоше? Сума сумарум? Образовање је добро оном ко не зна за боље или га је купио. И оном ко га сања. И шта ће се промијенити? Доведени учесници у оба случаја, ништа неће промијенити. Системски се све мјења, а не парцијалним ставом насумично позваних лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

12.11.2016 01:03

У земљи гдје се купују дипломе, знања и посао немозе боље ни бити док се неуспостави правна дрзава у којој це свако знати своје дузности и обавезе. Распадом Југославије постали смо мусице без главе које имитирају све сто виде а невиде ниста. Имитирамо сколски систем са Западу и његову "демократију" невидеци да банана не расте у Сибиру нити бјели медвјед зиви у Африци. Тако смо поново због своје наивности постали бјели мисеви у лабараторији Новог свјетског поретка. ЗАЛОСНО!

Name

сандра,

12.11.2016 10:01

Вјероватно би имало смисла када би их ти водила.

Name

реалност

11.11.2016 20:04

<<<<<министар просвете је фаца са лажним докторатом

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања пд

11.11.2016 20:13

Овај Гњатић из синдиката је био обичан наставник математике а сад се потписује са мр,гдје је то на брзину позавршаво школе?Он је обична подгузна мува.Јадна просвета са таквим ликовима и лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега

11.11.2016 20:43

Министар је лик из праисторије,само згрће паре а за остало га баш брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

11.11.2016 21:09

Какве ниске гране, све је пало на земљу. Готово је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мора тако

11.11.2016 21:10

Тако је то кад стока себи изабете криминалце да је цува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхиле

11.11.2016 22:06

Овај Дамјановиц је добар цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

11.11.2016 22:07

Јадна нам је просвета све дипломци са нула имају предност над професорима са државних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

11.11.2016 23:31

Погледајмо ко је све у згради Владе. Намонтирана родбина властодрзаца са сумњивим сколама страфта ходницима као на писти као да им је то ћаћевина.. А ста ће мозда је свима њима Миле ћаћа а Зељкица матера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

12.11.2016 05:14

КаКО МОЗЕМО БИТИ ЗАДОВОЉНИ СА ОВИМ? Ти ниси видјели нити знају и засто? То су стари Проф. сретни ста имамо сада амлади нису имали науцити од кога. То су стари програми и само се вуце од данас до сутра! Каково је богаство имати таакву диплому и јос купљену. Ја сам се увјерио у моме дугом раду код Сиеменса ста се мора знати и моци.Прицање да одосе Мозгови вани је само тјесење јер те Дипломе нити ко призна и нико не цека да нетко из БИХ буде примит на неко вриједно радно мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРЛО ЈЕДНОСТАВНО......

12.11.2016 06:02

ДОНИЈЕТИ ЗАКОН ПО КОЈЕМ СЕ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА ЈЕДИНО МОГУ ЗАПОСЉАВАТИ КАНДИДАТИ СА ДИПЛОМАМА СТЕЦЕНИМ НА ЈАВНИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА, И ОВО НИЈЕ НИКАКВА ДИСКРИМИНАЦИЈА, ЈЕР ЗИВИМО У ВРЕМЕНУ ТРЗИСНЕ ПРИВРЕДЕ И ПРИВАТНОГ КАПИТАЛА. АЛИ, ОВУ ИНИЦИЈАТИВУ НЕЦЕ ПОКРЕНУТИ НИ ВЛАСТ НИ ОПОЗИЦИЈА, ЈЕР И ЈЕДНИ И ДРУГИ ИМАЈУ И ТРЕБАЈУ ОНЕ СА КУПЉЕНИМ ПРИВАТНИМ ДИПЛОМАМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натаса

12.11.2016 12:17

Погресно мислите да сву на дрзавном факултету заврсе ок многи н дрзавним факултету су добили дипломе yнам мниге коју нису изасли на исоит док тата и мам претходни не назову професора и тд. Дрзавни факултети су приватизовани медицински у бл је најприватизованији дрзавни факултет

Name

Пао са гране

12.11.2016 07:31

И образовање и васпитање нису на грани, одавно смо ми сви пали са гране. Сами смо одсјекли грану на којој смо сједели. Неки су пали са крушке у школство, поцев од министра и његовог кабинета па све до уционице. Нема нам спаса, врло теско цемо се попети на то дрво поново јер нема изгледа у овој Дрзави, намјестити посао некоме са или без дипломе је приоритет владајуцих. Зали бозе дјеце која за неколико година треба да воде ово друство, дјеве која у доброј вецини не знају таблицу мнозења, стране свијета, гдје зибе и тд. И тако малој дјеци у главама је Аустрија, Њемацка и бољи зивот негдје у другој Замљи. Хвала свима сто воде рацуна о будуцности, посебно министру, влади и цитавом апарату полтрона неписмених у њиховом окрузењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жабокречина

12.11.2016 07:39

Са Министром, пасионираним пчеларом , немамо се чему добром надати у просвјети, јер је тај не тако давно изашао пред камере и бранио поједине директоре школа како нема неправилности у њиховом раду, а ови опељешили шта су год стигли. Директори наравно политички послушници, нарочито ови из СНСД-а, на све то бахати и спроводе своју самовољу, па ти сад буди нормалан у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко мекињић

12.11.2016 08:49

Днс секта је све упропастила чега се дотакла сад ће и просвету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане Малешевићу

12.11.2016 08:51

Кадрови днс су дно дна све их треба избацити из владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

12.11.2016 10:55

Кадрови ДНС-а су све способне фаце,погледајте само предсједника у Градисци каквог вози Мерцедеса,док је Малесевиц мало мудрији од њега,он стека лову,неце да се јавно експонира,он гаји пцеле.

Name

Градишка

12.11.2016 13:03

Јанковић је лопина ко и Павић и Малешевић.

ОДГОВОРИТЕ