Obrazovanje (ni)je palo na niske grane

Nostalgija za Jugoslavijom i takozvanim “starim vremenima” itekako se ogleda u oblasti obrazovanja. Gosti emisije Izazovi BN televizije složili su se da je obrazovanje u RS, u poređenju sa prošlim vremenima - izuzetno loše. Potrebno je mnogo volje i rada vlasti da bi se stvari popravile.

Republika Srpska 11.11.2016 | 20:50
Obrazovanje (ni)je palo na niske grane
Osim toga što je obrazovni sistem pao na niske grane, obrazovne institucije izgubile su ulogu vaspitnih, kaže učiteljica u penziji Slavka Brajić. Nekada su se škole nazivale vaspitno-obrazovnim institucijama. Danas, naziv vaspitna ustanova im ne pristaje.

"Mislim da su nekada vlasti - i lokalne, i republičke dosta više vodile računa o školstvu nego što se to sada radi", kaže Brajićeva.

Škola je odraz društva i zbivanja u društvu. Logično je da loša situacija i kriza u društvu ostavi trag i na školstvu, kazala je pedagog-psiholog u penziji Rada Perić.

Ona je dodala da lokalne vlasti prebacuju odgovornost na Vladu, roditelji ćute jer se boje, a direktori škola su politički poslušnici koji ne žele da se suprotsavljaju partijskim šefovima. O katastrofalnom stanju u školama - svjedoči.

"U nekim školama nismo smjeli da uđemo u učionicu da na nas ne bi pala greda. U drugoj situaciji u školi smo zatekli zmije, a u sljedećoj grede su padale u učionicama", priča Perićeva.

Za ispravljanje takvog stanja neophodan je sveobuhvatan društveni plan, rekao je u emisiji Izazovi BN televizije prof. dr Pero Spasojević.

"Mi nemamo društveni plan, a za to nije samo odgovorna Republika Srpska. Ne treba zaboraviti da postoje velike blokade zbog BiH. I kada se počne sa pozitivnim projektima, nametne se nešto drugo", ističe penzionisani univerzitetski profesor Spasojević.

Prof. dr Srđan Damjanović ukazuje na problem privatnih fakulteta. Kaže, u RS je osnivanje privatnih fakulteta postao biznis, jedan od najunosniih.

"Ne postoji drugi posao koji bi vam mogao donijeti veću zaradu na godišnjem nivou. Posljedica je što ti kadrovi vrlo lako nađu zaposlenje, i to u državnim institucijama što i nije tajna."

Iz Sindikata obrazovanja RS su istakli da prosvjetni radnici odgovorno obavljaju svoj posao, a da je vlast nemarna.

"U posljednje vrijeme na sceni su brojni štrajkovi i oni su opravdani. Takvo nezadovoljstvo vlada apsolutno u svim školama - osnovnog i srednjeg, pa i institucijama za visoko obrazovanje", tvrdi predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

Studenti s druge strane smatraju da je najveći problem to što većina profesora ne može na odgovarajući, kvalitetan način da prenese znanje učenicima i studentima.

"Neki profesori na predavanje dolaze nervozni i nenaspavani. U krajnjem slučaju, možemo reći da su nezainteresovani", svjedoči u emisiji Izazovi BN televizije predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić.

Milišić je dodao da bi se trebali istaći i pozitivni segmenti kao što su najniža cijena školarine u Republici Srpskoj u odnosu na region, kao i izgradnja studentskih domova u univerzitetskim gradovima Srpske. Međutim, probleme ne negira i tvrdi da bi lokalne i republička vlast još mnogo trebalo da radi u ovoj oblasti.



BN televizija

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

pričam ti priču

11.11.2016 20:03

Čemu ove emisije? Ova i ona o politici i pravosuđu. Šta rekoše? Suma sumarum? Obrazovanje je dobro onom ko ne zna za bolje ili ga je kupio. I onom ko ga sanja. I šta će se promijeniti? Dovedeni učesnici u oba slučaja, ništa neće promijeniti. Sistemski se sve mjenja, a ne parcijalnim stavom nasumično pozvanih lica.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

12.11.2016 01:03

U zemlji gdje se kupuju diplome, znanja i posao nemoze bolje ni biti dok se neuspostavi pravna drzava u kojoj ce svako znati svoje duznosti i obaveze. Raspadom Jugoslavije postali smo musice bez glave koje imitiraju sve sto vide a nevide nista. Imitiramo skolski sistem sa Zapadu i njegovu "demokratiju" nevideci da banana ne raste u Sibiru niti bjeli medvjed zivi u Africi. Tako smo ponovo zbog svoje naivnosti postali bjeli misevi u labaratoriji Novog svjetskog poretka. ZALOSNO!

Name

sandra,

12.11.2016 10:01

Vjerovatno bi imalo smisla kada bi ih ti vodila.

Name

realnost

11.11.2016 20:04

<<<<<ministar prosvete je faca sa lažnim doktoratom

ODGOVORITE
Name

sanja pd

11.11.2016 20:13

Ovaj Gnjatić iz sindikata je bio običan nastavnik matematike a sad se potpisuje sa mr,gdje je to na brzinu pozavršavo škole?On je obična podguzna muva.Jadna prosveta sa takvim likovima i lopovima.

ODGOVORITE
Name

kolega

11.11.2016 20:43

Ministar je lik iz praistorije,samo zgrće pare a za ostalo ga baš briga.

ODGOVORITE
Name

vss

11.11.2016 21:09

Kakve niske grane, sve je palo na zemlju. Gotovo je.

ODGOVORITE
Name

Mora tako

11.11.2016 21:10

Tako je to kad stoka sebi izabete kriminalce da je cuva.

ODGOVORITE
Name

Chile

11.11.2016 22:06

Ovaj Damjanovic je dobar covjek.

ODGOVORITE
Name

realista objektivni

11.11.2016 22:07

Jadna nam je prosveta sve diplomci sa nula imaju prednost nad profesorima sa državnih fakulteta.

ODGOVORITE
Name

mami

11.11.2016 23:31

Pogledajmo ko je sve u zgradi Vlade. Namontirana rodbina vlastodrzaca sa sumnjivim skolama strafta hodnicima kao na pisti kao da im je to ćaćevina.. A sta će mozda je svima njima Mile ćaća a Zeljkica matera!

ODGOVORITE
Name

KUM

12.11.2016 05:14

KaKO MOZEMO BITI ZADOVOLJNI SA OVIM? Ti nisi vidjeli niti znaju i zasto? To su stari Prof. sretni sta imamo sada amladi nisu imali nauciti od koga. To su stari programi i samo se vuce od danas do sutra! Kakovo je bogastvo imati taakvu diplomu i jos kupljenu. Ja sam se uvjerio u mome dugom radu kod Siemensa sta se mora znati i moci.Pricanje da odose Mozgovi vani je samo tjesenje jer te Diplome niti ko prizna i niko ne ceka da netko iz BIH bude primit na neko vrijedno radno mjesto.

ODGOVORITE
Name

VRLO JEDNOSTAVNO......

12.11.2016 06:02

DONIJETI ZAKON PO KOJEM SE U JAVNIM USTANOVAMA JEDINO MOGU ZAPOSLJAVATI KANDIDATI SA DIPLOMAMA STECENIM NA JAVNIM UNIVERZITETIMA, I OVO NIJE NIKAKVA DISKRIMINACIJA, JER ZIVIMO U VREMENU TRZISNE PRIVREDE I PRIVATNOG KAPITALA. ALI, OVU INICIJATIVU NECE POKRENUTI NI VLAST NI OPOZICIJA, JER I JEDNI I DRUGI IMAJU I TREBAJU ONE SA KUPLJENIM PRIVATNIM DIPLOMAMA!

ODGOVORITE
Name

Natasa

12.11.2016 12:17

Pogresno mislite da svu na drzavnom fakultetu zavrse ok mnogi n drzavnim fakultetu su dobili diplome ynam mnige koju nisu izasli na isoit dok tata i mam prethodni ne nazovu profesora i td. Drzavni fakulteti su privatizovani medicinski u bl je najprivatizovaniji drzavni fakultet

Name

Pao sa grane

12.11.2016 07:31

I obrazovanje i vaspitanje nisu na grani, odavno smo mi svi pali sa grane. Sami smo odsjekli granu na kojoj smo sjedeli. Neki su pali sa kruške u školstvo, pocev od ministra i njegovog kabineta pa sve do ucionice. Nema nam spasa, vrlo tesko cemo se popeti na to drvo ponovo jer nema izgleda u ovoj Drzavi, namjestiti posao nekome sa ili bez diplome je prioritet vladajucih. Zali boze djece koja za nekoliko godina treba da vode ovo drustvo, djeve koja u dobroj vecini ne znaju tablicu mnozenja, strane svijeta, gdje zibe i td. I tako maloj djeci u glavama je Austrija, Njemacka i bolji zivot negdje u drugoj Zamlji. Hvala svima sto vode racuna o buducnosti, posebno ministru, vladi i citavom aparatu poltrona nepismenih u njihovom okruzenju.

ODGOVORITE
Name

Žabokrečina

12.11.2016 07:39

Sa Ministrom, pasioniranim pčelarom , nemamo se čemu dobrom nadati u prosvjeti, jer je taj ne tako davno izašao pred kamere i branio pojedine direktore škola kako nema nepravilnosti u njihovom radu, a ovi opelješili šta su god stigli. Direktori naravno politički poslušnici, naročito ovi iz SNSD-a, na sve to bahati i sprovode svoju samovolju, pa ti sad budi normalan u svemu.

ODGOVORITE
Name

Slavko mekinjić

12.11.2016 08:49

Dns sekta je sve upropastila čega se dotakla sad će i prosvetu.

ODGOVORITE
Name

Dane Maleševiću

12.11.2016 08:51

Kadrovi dns su dno dna sve ih treba izbaciti iz vlade.

ODGOVORITE
Name

pero

12.11.2016 10:55

Kadrovi DNS-a su sve sposobne face,pogledajte samo predsjednika u Gradisci kakvog vozi Mercedesa,dok je Malesevic malo mudriji od njega,on steka lovu,nece da se javno eksponira,on gaji pcele.

Name

Gradiška

12.11.2016 13:03

Janković je lopina ko i Pavić i Malešević.

ODGOVORITE