Кратки рокови и тајни уговори највеће бољке

Закључивање уговора у четири ока, скраћени рокови за достављање понуда и захтјева и малверзације са тендерском документацијом највећи су пропусти које су прошле године чинили уговорни органи у поступцима јавних набавки у БиХ.

Република Српска 11.11.2016 | 10:48
Кратки рокови и тајни уговори највеће бољке
Крвна слика једног од најважнијих процеса у јавном сектору сажета је у извјештају о мониторингу поступака јавних набавки за 2015. годину који је послије усвајања у Савјету министара објавила Агенција за јавне набавке БиХ.

Анализа је показала да уговорни органи у БиХ нису много пажње посвећивали прописаним роковима за достављање захтјева за учешће јер нису испоштовали минималне рокове за доставу тих информација.

Према захтјевима понуђача највећи број навода о кршењу закона односи се на дио у вези са преузимањем тендерске документације. Понуђачи су се жалили да тендерска документација није била објављена на порталу е-набавки и да је уговорни органи на захтјев понуђача нису прослиједили у складу са законом.

"Грешке које се и даље понављају јесу да се критеријуми за квалификацију стављају као критеријуми за додјелу уговора, а спровођење преговарачког поступка без објаве обавјештења", наведено је у извјештају о мониторингу.

У анализи су наведени и примјери неких од најчешћих повреда Закона о јавним набавкама БиХ које су констатоване приликом мониторинга. Тако је једно обавјештење о набавци објављено 1. априла 2015. године, док је као рок за примање понуда за учешће наведен 3. април.

"Истина, Законом о јавним набавкама, а ни подзаконским актима нису утврђени минимални рокови за достављање понуда за конкурентски захтјев, али рок од два дана је тешко оправдати као примјерен", појаснили су у Агенцији за јавне набавке.

На порталу јавних набавки лани је објављено 27.355 набавки, а највише је забиљежено обавјештења о набавци - 18.735. Иако је портал дизајниран да сведе могућности грешке на минимум, оне још постоје.

"Упркос чињеници да је активност мониторинга искључиво мануелна за све ове изворе и упркос недостатку капацитета, мониторинг се показао ефикасним. Уговорни органи су усвојили доста препорука из претходних извјештаја о мониторингу поступака јавних набавки, а остварени су значајни резултати кроз извршен мониторинг поступака јавних набавки у 2015. години", сматра директор Агенције за јавне набавке Ћинита Фочо.

Укупна вриједност додијељених уговора лани је износила 1,311 милијарди КМ.

Грешке које се понављају

- Критеријуми за квалификацију стављају се као критеријуми за додјелу уговора

- Спровођење преговарачког поступка без објаве обавјештења

Грешке које се ријетко јављају

- Цијена тендерске документације више није висока

- Подјела на лотове, груписање предмета набавке на лотове

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

11.11.2016 09:51

Па како би неки добијали послове, са увећаном цијеном?

ОДГОВОРИТЕ