Американци су изабрали, остали да се прилагоде

Амбасадор БиХ у САД Харис Хрле, поводом избора Доналда Трампа, за првог човјека САД, истакао је да БиХ има дугу традицију сарадње с лидерима и вођама Републиканске странке.

Босна и Херцеговина 11.11.2016 | 08:12
Американци су изабрали, остали да се прилагоде
"Сједињене Државе су изабрале. Избор је јасан, а на остатку свијета је да се прилагоди. Начин настанка САД, политичка филозофија очева америчке федерације и непредвидиви дух демократије и либерализма уграђен је у америчку политику", истакао је он.
 
Он је додао да постоји нервоза међу главним савезницима САД, с обзиром на то да најмоћнија држава свијета више није предвидива, али је спремна врло брзо испитивати виталност и спремност на промјене свих осталих фактора у међународним односима.

"Оптужбе за популизам пљуште са свих страна, али будући амерички предсједник није идеолошки оптерећен нити ће се профилирати на тај начин", рекао је Хрле.

Он је додао да ће тенденција у међународним односима ићи у правцу затомљивања мултилатерализма и поновног издизања принципа билатерализма.

"Долази поново фаза у којој ће личност, не институција, стварати историју, односно, то теоретичари знају, време је да поново прочитамо класике, пре свега Макса Вебера и његову 'Протестантску етику и дух капитализма', као и опсервације о идеји јаког предсједника изабраног од народа и елементе харизматичности изабраног ауторитета у продкцији догађаја и стварању договора", рекао је Хрле.

Закључио је како БиХ наставља свој пут према ЕУ и НАТО где ће да ужива подршку Сједињених Држава.

"Босна и Херцеговина наставља свој пут кроз историју и поздравља новог предсједника Сједињених Америчких Држава", рекао је Хрле.

(Клиx.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

11.11.2016 07:28

Трамп је обецао у предизборној кампању да муслимани по свијету неце висе узивати помоц Америке. Отисла је њихова мама Хитлери са њиховим татом Билом на пут са којег висе политицког повратка у јавни зивит Америке за муслимане и њихову маму и тату сигурно нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мики

11.11.2016 08:28

Нек ти имас подрску то је вазно ти се најмање морас бринути за муслимане!!!

Name

Доктор

11.11.2016 09:12

Опет си погрешно црни Михајло.

Name

Доктор

11.11.2016 10:36

Иди купај рибе црни миxајло.

Name

Ре Мм

11.11.2016 12:19

Трумп је рекао, Трумп је казао....то су све изборна обећања а обецања су луда радовања. Обама царе, изградња инфраструктуре која је катастрофална у Америци и глобално загадјење су тацке које сам мозе да промјени остале јако теско или немогуце.