Amerikanci su izabrali, ostali da se prilagode

Ambasador BiH u SAD Haris Hrle, povodom izbora Donalda Trampa, za prvog čovjeka SAD, istakao je da BiH ima dugu tradiciju saradnje s liderima i vođama Republikanske stranke.

Bosna i Hercegovina 11.11.2016 | 08:12
Amerikanci su izabrali, ostali da se prilagode
"Sjedinjene Države su izabrale. Izbor je jasan, a na ostatku svijeta je da se prilagodi. Način nastanka SAD, politička filozofija očeva američke federacije i nepredvidivi duh demokratije i liberalizma ugrađen je u američku politiku", istakao je on.
 
On je dodao da postoji nervoza među glavnim saveznicima SAD, s obzirom na to da najmoćnija država svijeta više nije predvidiva, ali je spremna vrlo brzo ispitivati vitalnost i spremnost na promjene svih ostalih faktora u međunarodnim odnosima.

"Optužbe za populizam pljušte sa svih strana, ali budući američki predsjednik nije ideološki opterećen niti će se profilirati na taj način", rekao je Hrle.

On je dodao da će tendencija u međunarodnim odnosima ići u pravcu zatomljivanja multilateralizma i ponovnog izdizanja principa bilateralizma.

"Dolazi ponovo faza u kojoj će ličnost, ne institucija, stvarati istoriju, odnosno, to teoretičari znaju, vreme je da ponovo pročitamo klasike, pre svega Maksa Vebera i njegovu 'Protestantsku etiku i duh kapitalizma', kao i opservacije o ideji jakog predsjednika izabranog od naroda i elemente harizmatičnosti izabranog autoriteta u prodkciji događaja i stvaranju dogovora", rekao je Hrle.

Zaključio je kako BiH nastavlja svoj put prema EU i NATO gde će da uživa podršku Sjedinjenih Država.

"Bosna i Hercegovina nastavlja svoj put kroz istoriju i pozdravlja novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Hrle.

(Klix.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

11.11.2016 07:28

Tramp je obecao u predizbornoj kampanju da muslimani po svijetu nece vise uzivati pomoc Amerike. Otisla je njihova mama Hitleri sa njihovim tatom Bilom na put sa kojeg vise politickog povratka u javni zivit Amerike za muslimane i njihovu mamu i tatu sigurno nema.

ODGOVORITE
Name

re miki

11.11.2016 08:28

Nek ti imas podrsku to je vazno ti se najmanje moras brinuti za muslimane!!!

Name

Doktor

11.11.2016 09:12

Opet si pogrešno crni Mihajlo.

Name

Doktor

11.11.2016 10:36

Idi kupaj ribe crni mixajlo.

Name

Re Mm

11.11.2016 12:19

Trump je rekao, Trump je kazao....to su sve izborna obećanja a obecanja su luda radovanja. Obama care, izgradnja infrastrukture koja je katastrofalna u Americi i globalno zagadjenje su tacke koje sam moze da promjeni ostale jako tesko ili nemoguce.