Енди Мари - најбољи британски спортиста свих времена!

Мур, Коу, Стјуарт, Фалдо, Луис, Редгрејв, Хој, Бест, Чарлтон, Џонсон, Ботам, Хамилтон, Редклиф, Томпсон, Вигинс... не!

Тенис 11.11.2016 | 17:45
Енди Мари - најбољи британски спортиста свих времена!
Боби Мур, капитен репрезентације која је 1966. постала првак света у фудбалу.

Лорд Себастијан Коу, краљ средњих пруга и вишеструки олимпијски шампион у атлетици.

Сер Џеки Стјуарт, троструки шампион света у Формули 1 и један од најбољих возача "средње генерације".

Сер Ник Фалдо, један од најбољих голфера свих времена, троструки шампион Отвореног првенства и Мастерс турнира, 98 недеља најбољи на ранг листи, најуспешнији појединац у чувеном Рајдер купу.

Ленокс Луис, последњи апсолутни шампион света у тешкој категорији или другачије речено, последњи тешкаш који је у исто време био првак у свим релевантним верзијама, боксер који је рушио Мајка Тајсона, Ивандера Холифилда и Виталија Кличка.

Сер Стив Редгрејв, славни веслач који се појавио на пет узастопних Олимпијских игара, власник пет олимпијских злата и једне бронзе, човек који је имао 38 година када је извеслао последњу трку на Играма, у Сиднеју 2000.

Сер Крис Хој, ултимативни спортиста, шестоструки олимпијски шампион у бициклизму, трећи најтрофејнији британски олимпијац, и данас је активан као пилот на ауто-мото тркама, мада је доказани пилот и борбених и спортских авиона.

Џорџ Бест, један од највећих бунтовника у свету фудбала, али свакако најталентованији британски фудбалер свих времена, који је у каријери постигао много, а могао је још више да није водио плејбојевски живот и уживао у алкохолу и ноћном проводу. Невероватним головима донео је Јунајтеду прву титулу првака Европе.

Мартин Џонсон, капитен најуспешније генерације енглеских рагбиста, која је 2003. године тријумфовала на Светском купу и победила наизглед недодирљиву Аустралију.

Сер Јан Ботам, један од највећих играча крикета свих времена, у своје време најпопуларнији британски спориста.

Поред њих, ту су свакако и сер Боби Чарлтон, Бен Ејнсли, Пола Редклиф, Денис Луис, Тони Мекој, Дали Томпсон, Фил Тејлор, Стивен Хендри, сер Бредли Вигинс, Лестер Пигот, Луис Хамилтон, Џони Вилкинсон, Мо Фарах, али...

У понедељак промовисан у новог "Броја 1" светског тениса, Енди Мари, према анкетама спроведеним у Британији, најбољи је спортиста Уједињеног Краљевства свих времена!

Овај 29-годишњи тенисер из Данблејна, Шкотска, други најстарији играч који се први пут домогао "Броја 1" на АТП листи и такмичар који је најдуже чекао да се после друге попне и на прву позицији на ранг листи, према мишљењу читалаца британског ЕСПН-а – нема премца!

Освојио је три грен слем титуле, две златне олимпијске медаље, 43 титуле и одиграо 799 мечева, а предводио је Британију 2015. и до првог тријумфа у Дејвис купу још од 1936. године. Чак 54 одсто посетилаца сајта који су гласали у 24-часовној анкети, "кликнуло" је на Марија, а пратили су га сер Чарлтон са 10 одсто и сер Редгрејв са девет одсто гласова.

Нешто процената сакупили су Хамилтон, сер Фалдо, Вилкинсон и сер Ботам.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар