Endi Mari - najbolji britanski sportista svih vremena!

Mur, Kou, Stjuart, Faldo, Luis, Redgrejv, Hoj, Best, Čarlton, Džonson, Botam, Hamilton, Redklif, Tompson, Vigins... ne!

Tenis 11.11.2016 | 17:45
Endi Mari - najbolji britanski sportista svih vremena!
Bobi Mur, kapiten reprezentacije koja je 1966. postala prvak sveta u fudbalu.

Lord Sebastijan Kou, kralj srednjih pruga i višestruki olimpijski šampion u atletici.

Ser Džeki Stjuart, trostruki šampion sveta u Formuli 1 i jedan od najboljih vozača "srednje generacije".

Ser Nik Faldo, jedan od najboljih golfera svih vremena, trostruki šampion Otvorenog prvenstva i Masters turnira, 98 nedelja najbolji na rang listi, najuspešniji pojedinac u čuvenom Rajder kupu.

Lenoks Luis, poslednji apsolutni šampion sveta u teškoj kategoriji ili drugačije rečeno, poslednji teškaš koji je u isto vreme bio prvak u svim relevantnim verzijama, bokser koji je rušio Majka Tajsona, Ivandera Holifilda i Vitalija Klička.

Ser Stiv Redgrejv, slavni veslač koji se pojavio na pet uzastopnih Olimpijskih igara, vlasnik pet olimpijskih zlata i jedne bronze, čovek koji je imao 38 godina kada je izveslao poslednju trku na Igrama, u Sidneju 2000.

Ser Kris Hoj, ultimativni sportista, šestostruki olimpijski šampion u biciklizmu, treći najtrofejniji britanski olimpijac, i danas je aktivan kao pilot na auto-moto trkama, mada je dokazani pilot i borbenih i sportskih aviona.

Džordž Best, jedan od najvećih buntovnika u svetu fudbala, ali svakako najtalentovaniji britanski fudbaler svih vremena, koji je u karijeri postigao mnogo, a mogao je još više da nije vodio plejbojevski život i uživao u alkoholu i noćnom provodu. Neverovatnim golovima doneo je Junajtedu prvu titulu prvaka Evrope.

Martin Džonson, kapiten najuspešnije generacije engleskih ragbista, koja je 2003. godine trijumfovala na Svetskom kupu i pobedila naizgled nedodirljivu Australiju.

Ser Jan Botam, jedan od najvećih igrača kriketa svih vremena, u svoje vreme najpopularniji britanski sporista.

Pored njih, tu su svakako i ser Bobi Čarlton, Ben Ejnsli, Pola Redklif, Denis Luis, Toni Mekoj, Dali Tompson, Fil Tejlor, Stiven Hendri, ser Bredli Vigins, Lester Pigot, Luis Hamilton, Džoni Vilkinson, Mo Farah, ali...

U ponedeljak promovisan u novog "Broja 1" svetskog tenisa, Endi Mari, prema anketama sprovedenim u Britaniji, najbolji je sportista Ujedinjenog Kraljevstva svih vremena!

Ovaj 29-godišnji teniser iz Danblejna, Škotska, drugi najstariji igrač koji se prvi put domogao "Broja 1" na ATP listi i takmičar koji je najduže čekao da se posle druge popne i na prvu poziciji na rang listi, prema mišljenju čitalaca britanskog ESPN-a – nema premca!

Osvojio je tri gren slem titule, dve zlatne olimpijske medalje, 43 titule i odigrao 799 mečeva, a predvodio je Britaniju 2015. i do prvog trijumfa u Dejvis kupu još od 1936. godine. Čak 54 odsto posetilaca sajta koji su glasali u 24-časovnoj anketi, "kliknulo" je na Marija, a pratili su ga ser Čarlton sa 10 odsto i ser Redgrejv sa devet odsto glasova.

Nešto procenata sakupili su Hamilton, ser Faldo, Vilkinson i ser Botam.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar