Анализа: 5 разлога због којих треба подржати "Орлиће"...!

У петак вероватно по киши и ветру, млада репрезентација Србије игра можда и последњу утакмицу у Београду у овом саставу. Треба их подржати уживо из више разлога, а један је - зато што су то заслужили!

Фудбал 09.11.2016 | 23:30
Анализа: 5 разлога због којих треба подржати "Орлиће"...!
Млада фудбалска репрезентација Србије, састављења од момака рођених 1994. године и млађих, у петак од 18 часова игра прву од две утакмице које ће одлучити хоћемо ли их опет видети заједно на истом месту.

"Орлићи" селектора Томислава Сивића у Хумској, на Стадиону "Партизан", састаће се са вршњацима из Норвешке, који ће сигурно урадити све што могу да обезбеде што бољи резултат пред реванш заказан за наредни уторак, 15. новембар, у одвећ хладном Драмену.

Покушаћемо да наведемо бар пет разлога због којих вреди угасити ТВ, обући јакну и топле ципеле и доћи на трибине, макар лила киша и дувао ветар.

1 – Шанса за нову радост целе нације;

Да, сви бисмо највише волели да доживимо да европска и светска првенства освајају сениори, да Србија постане европски или светски првак у фудбалу, али док се то не догоди не би требало да заборавимо колико смо се интересовали, колико смо помно пратили и нарочито колико смо радосни и поносни били када су наши омладинци освајали злата на ЕП у Литванији 2013. и СП у Новом Зеланду 2015. године.

ТВ рејтинзи били су високи, читаност вести на порталима скакале су изнад просека, коментари су пљуштали на свим друштвеним мрежама док су Друловићеви и Пауновићеви момци газили ка трону у удаљеним деловима планете, а врло брзо након тога догоди се да на мечеве млађих селекција у Србији дође неколико стотина људи.

Па, зар није већи доживљај гледати их уживо?

Уосталом, уз вашу подршку, веће су шансе да се и наредног лета нацртамо пред ТВ екране и навијамо за једну од 12 учесника ЕП у Чешкој – Србију, можда и будућег шампиона Европе.

Колико значи играчима?

"Много, свако велико такмичење је од значаја за играче. И због тога су за нас ова два меча два финала. Тако размишљамо, тако се и спремамо", каже Мијат Гаћиновић.

2 – Прерано су отишли;

Млада репрезентација Србије састављена је од сјајних појединаца, али и играча који су махом прерано отишли из српског фудбала.

Без намере да улазимо у то да ли су желели или не, а најчешће су их клубови сами доводили у ситуацију да пристану на прве понуде, "јер се тако финансира српски спорт", ово је ретка прилика да београдска публика, и она којој престоница неће бити далеко у петак, на делу види играче Ливерпула, Лација, Торина, Ајнтрахта, Бенфике, Ђенове, Бордоа, Мехелена, Зенита, Анжија, Астане, али и Војводине, Црвене звезде, Партизана, Рада, Вождовца, итд.

Са носиоцима игре "орлића" овдашња публика није готово имала када да оствари контакт, па ће меч у петак бити ретка прилика да се бар део надокнади.

Такође, Млада репрезентација Србије била је одскочна даска за многе велике каријере и зато можда није лоше гледати их уживо сада и бити сведок њиховог фудбалског сазревања.

На крају, тако се и гради култ репрезентације, на који се стално позивамо и говоримо како га немамо и како нам је неопходан да бисмо једног дана имали успеха као у кошарци, одбојци, ватерполу...

Делује, са стране, да ова генерација има здраву атмосферу у тиму и да је спремна то да покаже на терену, али је за то потребна и она друга страна, да одреагује, аплаудира, бодри, па ако евентуално дође до тога – и звижди! Али, верујемо да неће бити разлога за то.

"Слажем се да су нас те ствари, атмосфера и добар амбијент међу нама, довели до свих ових резултата, пре свега титуле на Новом Зеланду. Све, наравно, уз велики рад и уложени напор, али атмосфера је кључ сваког успеха", каже Гаћиновић, један од златних "орлића" са Новог Зеланда, који жели исту радост да осети и у излазној селекцији после које ће само појединци бити позивани у сениорски тим.

3 – Голови и снага противника;

Сивићев тим био је веома ефикасан у мечевима код куће и претпостављамо да бар део заслуга за то иде и на рачун публике која је бодрила наш млади тим у Новом Саду и Горњем Милановцу.

Резултати на последњих шест мечева ове генерације фудбалера код куће су 3:1, 3:2, 3:1, 1:1, 5:0 и 5:0, тако да је забава загарантована и нема дилеме око тога да ли ће имати шта да се види током 90 и кусур минута игре са веома озбиљним ривалом који има импозантан низ резултата у гостима.

"Мислим да људи у Србији треба да знају да се ради о јако доброј репрезентацији, веома озбиљној. Ми смо, ипак, фаворити, знају и они да смо квалитетнији. Биће нам, ипак, потребна и помоћ публике како би остварили победу у првом мечу, јер понављам, они су добра селекција која такође није без амбиција", каже Гаћиновић.

Норвешка је победила на три од последња четири гостовања и надиграна је само у Енглеској, убедљиво, 6:1. Пре и после тога низала је победе и судећи према стилу игре који гаји селектор Лиф Гунар Смеруд, није за очекивати да ће у Хумској играти "бункер".

А, и да се за то одлуче гости, утолико ће подршка с трибина бити потребнија нашем тиму.

Урош Ђурђевић дао је 8 голова у квалификацијама за ЕП у Чешкој и налази се на другом месту листе стрелаца.

4 – Емпатија;

Имамо неку чудну навику да нам је драже да останемо код куће и онда појуримо на друштвене мреже и у коментаре на порталима како бисмо "пљунули" све оне који не забележе убедљиву и допадљиву победу, после чега се намеће логично питање – да ли смо урадили нешто да им помогнемо?

У Београду би у петак требало да буде око 10-12 степени Целзијусових и могућа је киша у поподневним сатима, али ако би по изласку из тунела чули аплауз и: "Србија, Србија", момцима би свакако било лакше да мокри по блату "утерају" ту лопту у мрежу и потом имају због тога да отрче на атлетску стазу, а не да траже где је камера како би неко приметио да им је стало.

Уосталом, ово се лакше схвати ако бисмо се ставили у њихов положај, а на крају треба поменути и то да, уколико је тачно да сениорска репрезентација Србије играма и залагањем у годинама за нама није заслужила подршку, онда младе селекције итекако јесу!

А, колико им значи подршка с трибина?

"Да, дуго нисмо играли у Београду и зато се надам да ће публика доћи у великом броју да нас подржи а ми ћемо све учинити да им се одужимо добром игром и победом", додаје Гаћиновић.

Свакако је лепше гол прославити с публиком на трибинама, него са столицама, а и ред је да се Београђани реванширају Фудбалском савезу Србије који је одлучио да "орлиће" врати у престоницу, упркос томе што су у провинцији имали сасвим, сасвим добру подршку.

Поглед на лепо попуњене трибине у Хумској сигурно ће им огрејати срца пред пут у Драмен, где их чека још суровије време – минус температура, ветар, суснежица, можда и снег. Сувишно је рећи коме то више одговара.

5 – Цене улазница;

Новац је, нажалост, увек присутан као препрека код одласка на било коју врсту догађаја у нашој земљи, од обичног провода, до концерата, биоскопа, позоришта, разних видова забаве и рекреације, па и до спортских манифестација.

Али, у том смислу, Фудбалски савез Србије потрудио се да одреди заиста популарне цене улазница за меч Србија – Норвешка.

Бочне трибине стају 200, а трибине иза голова 100 динара. Улазнице се могу купити на благајнама Стадиона "Партизан" од среде до петка од 10 до 18 часова, као и на благајни Дома синдиката од 9 до 19. Могуће их је наручити и позивом на број 011.20.30.570, али и преко интернета на порталу "Тицкетлине".

Ако се један наш читалац двоумио, па решио да дође - вредело је!



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар