Analiza: 5 razloga zbog kojih treba podržati "Orliće"...!

U petak verovatno po kiši i vetru, mlada reprezentacija Srbije igra možda i poslednju utakmicu u Beogradu u ovom sastavu. Treba ih podržati uživo iz više razloga, a jedan je - zato što su to zaslužili!

Fudbal 09.11.2016 | 23:30
Analiza: 5 razloga zbog kojih treba podržati "Orliće"...!
Mlada fudbalska reprezentacija Srbije, sastavljenja od momaka rođenih 1994. godine i mlađih, u petak od 18 časova igra prvu od dve utakmice koje će odlučiti hoćemo li ih opet videti zajedno na istom mestu.

"Orlići" selektora Tomislava Sivića u Humskoj, na Stadionu "Partizan", sastaće se sa vršnjacima iz Norveške, koji će sigurno uraditi sve što mogu da obezbede što bolji rezultat pred revanš zakazan za naredni utorak, 15. novembar, u odveć hladnom Dramenu.

Pokušaćemo da navedemo bar pet razloga zbog kojih vredi ugasiti TV, obući jaknu i tople cipele i doći na tribine, makar lila kiša i duvao vetar.

1 – Šansa za novu radost cele nacije;

Da, svi bismo najviše voleli da doživimo da evropska i svetska prvenstva osvajaju seniori, da Srbija postane evropski ili svetski prvak u fudbalu, ali dok se to ne dogodi ne bi trebalo da zaboravimo koliko smo se interesovali, koliko smo pomno pratili i naročito koliko smo radosni i ponosni bili kada su naši omladinci osvajali zlata na EP u Litvaniji 2013. i SP u Novom Zelandu 2015. godine.

TV rejtinzi bili su visoki, čitanost vesti na portalima skakale su iznad proseka, komentari su pljuštali na svim društvenim mrežama dok su Drulovićevi i Paunovićevi momci gazili ka tronu u udaljenim delovima planete, a vrlo brzo nakon toga dogodi se da na mečeve mlađih selekcija u Srbiji dođe nekoliko stotina ljudi.

Pa, zar nije veći doživljaj gledati ih uživo?

Uostalom, uz vašu podršku, veće su šanse da se i narednog leta nacrtamo pred TV ekrane i navijamo za jednu od 12 učesnika EP u Češkoj – Srbiju, možda i budućeg šampiona Evrope.

Koliko znači igračima?

"Mnogo, svako veliko takmičenje je od značaja za igrače. I zbog toga su za nas ova dva meča dva finala. Tako razmišljamo, tako se i spremamo", kaže Mijat Gaćinović.

2 – Prerano su otišli;

Mlada reprezentacija Srbije sastavljena je od sjajnih pojedinaca, ali i igrača koji su mahom prerano otišli iz srpskog fudbala.

Bez namere da ulazimo u to da li su želeli ili ne, a najčešće su ih klubovi sami dovodili u situaciju da pristanu na prve ponude, "jer se tako finansira srpski sport", ovo je retka prilika da beogradska publika, i ona kojoj prestonica neće biti daleko u petak, na delu vidi igrače Liverpula, Lacija, Torina, Ajntrahta, Benfike, Đenove, Bordoa, Mehelena, Zenita, Anžija, Astane, ali i Vojvodine, Crvene zvezde, Partizana, Rada, Voždovca, itd.

Sa nosiocima igre "orlića" ovdašnja publika nije gotovo imala kada da ostvari kontakt, pa će meč u petak biti retka prilika da se bar deo nadoknadi.

Takođe, Mlada reprezentacija Srbije bila je odskočna daska za mnoge velike karijere i zato možda nije loše gledati ih uživo sada i biti svedok njihovog fudbalskog sazrevanja.

Na kraju, tako se i gradi kult reprezentacije, na koji se stalno pozivamo i govorimo kako ga nemamo i kako nam je neophodan da bismo jednog dana imali uspeha kao u košarci, odbojci, vaterpolu...

Deluje, sa strane, da ova generacija ima zdravu atmosferu u timu i da je spremna to da pokaže na terenu, ali je za to potrebna i ona druga strana, da odreaguje, aplaudira, bodri, pa ako eventualno dođe do toga – i zviždi! Ali, verujemo da neće biti razloga za to.

"Slažem se da su nas te stvari, atmosfera i dobar ambijent među nama, doveli do svih ovih rezultata, pre svega titule na Novom Zelandu. Sve, naravno, uz veliki rad i uloženi napor, ali atmosfera je ključ svakog uspeha", kaže Gaćinović, jedan od zlatnih "orlića" sa Novog Zelanda, koji želi istu radost da oseti i u izlaznoj selekciji posle koje će samo pojedinci biti pozivani u seniorski tim.

3 – Golovi i snaga protivnika;

Sivićev tim bio je veoma efikasan u mečevima kod kuće i pretpostavljamo da bar deo zasluga za to ide i na račun publike koja je bodrila naš mladi tim u Novom Sadu i Gornjem Milanovcu.

Rezultati na poslednjih šest mečeva ove generacije fudbalera kod kuće su 3:1, 3:2, 3:1, 1:1, 5:0 i 5:0, tako da je zabava zagarantovana i nema dileme oko toga da li će imati šta da se vidi tokom 90 i kusur minuta igre sa veoma ozbiljnim rivalom koji ima impozantan niz rezultata u gostima.

"Mislim da ljudi u Srbiji treba da znaju da se radi o jako dobroj reprezentaciji, veoma ozbiljnoj. Mi smo, ipak, favoriti, znaju i oni da smo kvalitetniji. Biće nam, ipak, potrebna i pomoć publike kako bi ostvarili pobedu u prvom meču, jer ponavljam, oni su dobra selekcija koja takođe nije bez ambicija", kaže Gaćinović.

Norveška je pobedila na tri od poslednja četiri gostovanja i nadigrana je samo u Engleskoj, ubedljivo, 6:1. Pre i posle toga nizala je pobede i sudeći prema stilu igre koji gaji selektor Lif Gunar Smerud, nije za očekivati da će u Humskoj igrati "bunker".

A, i da se za to odluče gosti, utoliko će podrška s tribina biti potrebnija našem timu.

Uroš Đurđević dao je 8 golova u kvalifikacijama za EP u Češkoj i nalazi se na drugom mestu liste strelaca.

4 – Empatija;

Imamo neku čudnu naviku da nam je draže da ostanemo kod kuće i onda pojurimo na društvene mreže i u komentare na portalima kako bismo "pljunuli" sve one koji ne zabeleže ubedljivu i dopadljivu pobedu, posle čega se nameće logično pitanje – da li smo uradili nešto da im pomognemo?

U Beogradu bi u petak trebalo da bude oko 10-12 stepeni Celzijusovih i moguća je kiša u popodnevnim satima, ali ako bi po izlasku iz tunela čuli aplauz i: "Srbija, Srbija", momcima bi svakako bilo lakše da mokri po blatu "uteraju" tu loptu u mrežu i potom imaju zbog toga da otrče na atletsku stazu, a ne da traže gde je kamera kako bi neko primetio da im je stalo.

Uostalom, ovo se lakše shvati ako bismo se stavili u njihov položaj, a na kraju treba pomenuti i to da, ukoliko je tačno da seniorska reprezentacija Srbije igrama i zalaganjem u godinama za nama nije zaslužila podršku, onda mlade selekcije itekako jesu!

A, koliko im znači podrška s tribina?

"Da, dugo nismo igrali u Beogradu i zato se nadam da će publika doći u velikom broju da nas podrži a mi ćemo sve učiniti da im se odužimo dobrom igrom i pobedom", dodaje Gaćinović.

Svakako je lepše gol proslaviti s publikom na tribinama, nego sa stolicama, a i red je da se Beograđani revanširaju Fudbalskom savezu Srbije koji je odlučio da "orliće" vrati u prestonicu, uprkos tome što su u provinciji imali sasvim, sasvim dobru podršku.

Pogled na lepo popunjene tribine u Humskoj sigurno će im ogrejati srca pred put u Dramen, gde ih čeka još surovije vreme – minus temperatura, vetar, susnežica, možda i sneg. Suvišno je reći kome to više odgovara.

5 – Cene ulaznica;

Novac je, nažalost, uvek prisutan kao prepreka kod odlaska na bilo koju vrstu događaja u našoj zemlji, od običnog provoda, do koncerata, bioskopa, pozorišta, raznih vidova zabave i rekreacije, pa i do sportskih manifestacija.

Ali, u tom smislu, Fudbalski savez Srbije potrudio se da odredi zaista popularne cene ulaznica za meč Srbija – Norveška.

Bočne tribine staju 200, a tribine iza golova 100 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Stadiona "Partizan" od srede do petka od 10 do 18 časova, kao i na blagajni Doma sindikata od 9 do 19. Moguće ih je naručiti i pozivom na broj 011.20.30.570, ali i preko interneta na portalu "Ticketline".

Ako se jedan naš čitalac dvoumio, pa rešio da dođe - vredelo je!



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar