Зашто не би требало да гледате ТВ док једете

Студија Универзитета у Минесоти наглаша штетност обедовања уз гледање телевизије, истичући да се у таквом окружењу углавном храни нездраво, мање се ужива у оброку, као и да све то може да води преједању код деце.

Здравље 09.11.2016 | 14:44
Зашто не би требало да гледате ТВ док једете
“Породично обедовање је здравије за децу из неколико аспеката“, рекла је главна ауторка Аманда Трофхолз, са Универзитета у Минесоти.

Родитељи за време заједничког ручка могу да провере како једу њихова деца, да ли једу довољно и да их подуче многим стварима о гојазности или добијању на тежини услед неухрањености.

“Ручак или већера уз гледање телевизије смањује повезаност између чланове породице и отупљује све оно што би здрав оброк требало да буде“, наводи Трофхолзова.

Како би истражили повезаност између гледања телевизије током обедовања и ризичних фактора дечије гојазност, Амандин тим је анализирао видео-снимке 120 породица, са децом између 6 и 12 година.

Породице су регрутоване из клинике примарне здравствене заштите у Минеаполису између 2012. и 2013. године, а већина је била са ниским примањима и из мањинских група.

Породице су снимале своја два оброка дневно, извештавајући шта су углавном јели и колико су уживали у томе. Истраживачи су тако проценили колико су оброци били здрави, да ли је коришћен ТВ, као и емоционлану атмосферу током оброка.

Само је једна трећина породица обедовала уз угашен ТВ, једна четвртина је имала упаљен Тв током једног оброка, а 43 одсто је остављало упаљен ТВ током оба оброка, од којих су у мањини оне које нису обраћале пажњу на њега.

Резултати су показали да су породице, које нису гледале ТВ и оне којима је био упаљен током једног оброка, више уживале у оброцима и јели здравију храну. Породице које углавном имају упаљен ТВ током оброка, чешће једу брзу и нездраву храну, поготово у време вечере.

Ипак, деца из породица које током оброка уживају уз телевизијски програм нису била гојазнија од других.

“Окружење породичног ручка, где није сва пажња усмерена на ТВ, је прилика за децу да уживају у оброку са својом породицом, да се хране здраво“, рекла је професорка Ејлен Фицпатрик, са Сејџ колеџа у Њујорку, која је била укључена у студију.

“Упаљен ТВ током обедовања је одвлачење пажње, које може да доведе до “несвесног једења“, укључујучи несвесно преједање".

Она је нагласила да рекламе брзе хране на телевизији могу да утичу на то да ће деца пре одабрати да једу брзу уместо здраве, куване хране.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар