Потреси на берзама због исхода избора

Глобална тржишта су у ноћи с уторка на сриједу негативно реаговала те је забиљежен пад свјетске берзе након још увијек непотпуних резултата за предсједника Сједињених Америчких Држава (САД), иако је републиканац Доналд Трумп практично пред побједом.

Свијет 09.11.2016 | 08:27
Потреси на берзама због исхода избора
Како пишу амерички медији, тржиште је опало за скоро 650 поена у трговању након радног времена, а индекс Доw Јонес у терминској је трговини у једном тренутку пао за више од 750 бодова, Стандард & Поор’с 500 за 63 бода, Насдаq за више од 100 бодова, док је Никкеи пао за више од пет одсто на трговању у Токију.

Мексички пезо је забиљежио пад од 12 одсто, што је највећи пад мексичке валуте од 1995. године.

То је дијелом због тога што је 80 одсто мексичког извоза у САД-у, а многи сматрају да ће Трамп вратити споразум о слободној трговини нафте и за изградњу зида између Мексика и САД-а, што може бити катастрофално за мексичку економију.

Берзански посматрачи су рекли да би побједа Клинтон генерално била боља за берзу, док инвеститори обично не воле неизвјесност.

Претходно је било информација да ће избори у САД-у промијенити будућност свјетске економије те да ће уколико буде изабран републикански кандидат и бизнисмен Доналд Трамп доћи до радикалних промјена у економији, а уколико буде изабрана представница демократа, бивша министарка спољних послова Хилари Клинтон, биће задржан “статус qуо”, односно постојеће стање у земљи.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мф

09.11.2016 08:16

Не бојте се народе све це бити океј

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

09.11.2016 13:32

Вестацки пад берзе у свијету само је доказ колико је породица Клинтонови и клан коме је она припада била моцна и опасна по демократију на коју се позивали у свој јавном дјеловању. НЕЦЕ Трамп моци зати брзо да обнови економију у Америци.

ОДГОВОРИТЕ