Potresi na berzama zbog ishoda izbora

Globalna tržišta su u noći s utorka na srijedu negativno reagovala te je zabilježen pad svjetske berze nakon još uvijek nepotpunih rezultata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), iako je republikanac Donald Trump praktično pred pobjedom.

Svijet 09.11.2016 | 08:27
Potresi na berzama zbog ishoda izbora
Kako pišu američki mediji, tržište je opalo za skoro 650 poena u trgovanju nakon radnog vremena, a indeks Dow Jones u terminskoj je trgovini u jednom trenutku pao za više od 750 bodova, Standard & Poor’s 500 za 63 boda, Nasdaq za više od 100 bodova, dok je Nikkei pao za više od pet odsto na trgovanju u Tokiju.

Meksički pezo je zabilježio pad od 12 odsto, što je najveći pad meksičke valute od 1995. godine.

To je dijelom zbog toga što je 80 odsto meksičkog izvoza u SAD-u, a mnogi smatraju da će Tramp vratiti sporazum o slobodnoj trgovini nafte i za izgradnju zida između Meksika i SAD-a, što može biti katastrofalno za meksičku ekonomiju.

Berzanski posmatrači su rekli da bi pobjeda Klinton generalno bila bolja za berzu, dok investitori obično ne vole neizvjesnost.

Prethodno je bilo informacija da će izbori u SAD-u promijeniti budućnost svjetske ekonomije te da će ukoliko bude izabran republikanski kandidat i biznismen Donald Tramp doći do radikalnih promjena u ekonomiji, a ukoliko bude izabrana predstavnica demokrata, bivša ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton, biće zadržan “status quo”, odnosno postojeće stanje u zemlji.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mf

09.11.2016 08:16

Ne bojte se narode sve ce biti okej

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

09.11.2016 13:32

Vestacki pad berze u svijetu samo je dokaz koliko je porodica Klintonovi i klan kome je ona pripada bila mocna i opasna po demokratiju na koju se pozivali u svoj javnom djelovanju. NECE Tramp moci zati brzo da obnovi ekonomiju u Americi.

ODGOVORITE