Конститутивна сједница парламента ЦГ данас

На Цетињу, у црногорској пријестоници, данас ће бити одржана конститутивна седница парламента, а на дневном реду ће бити Извештај Државне изборне комисије (ДИК) о резултатима избора, одржаних 16. октобра.

Регион 07.11.2016 | 07:19
Конститутивна сједница парламента ЦГ данас
Посланици би требало да бирају предсједника и потпредседнике Скупштине, као и предсједника и чланове Административног одбора.

Опозиција је најавила да неће присуствовати конститутивној сједници, јер сматра да избори нису одржани у слободној, фер И демократској атмосфери.

Опозиција, наиме, сматра да је хапшење двадесеточлане групе српских држављана осумњичених за тероризам и ликвидацију актуелног премијера Мила Ðукановића, о чему је вијест објављена на дан избора, допринијело бољем резултату владајућег ДПС-а.

Прву сједницу парламента сазвао је одлазећи предсједник Дарко Пајовић, а предсједаваће најстарији посланик Марија Цхатовић.

Црногорски парламент броји 81 посланика.

Према резултатима избора одржаним 16. октобра, Демократска партија социјалиста је освојила 36 мандата, Демократски фронт 18, Велика коалиција Кључ девет, Демократе осам, Социјалдемократска партија четири.

Социјалдемократе и Бошњачка странка имаће по два, а коалиција Албанци одлучно и Хрватска грађанска по једног посланика.

Иначе, ДПС је истакао Душка Марковића, замјеника предсједника те странке, за мандатара, а предсједик државе Филип Вујановић је најавио да ће о мандатару одлучити након консултација са свим странкама.

Вујановић ће консултације са странкама о мандатару започети након конституисања парламента.

Према сазнањима црногорских медија, који се позивају на изворе владајућег ДПС, нова влада могла б бити формирана до половине мјесеца.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар