Konstitutivna sjednica parlamenta CG danas

Na Cetinju, u crnogorskoj prijestonici, danas će biti održana konstitutivna sednica parlamenta, a na dnevnom redu će biti Izveštaj Državne izborne komisije (DIK) o rezultatima izbora, održanih 16. oktobra.

Region 07.11.2016 | 07:19
Konstitutivna sjednica parlamenta CG danas
Poslanici bi trebalo da biraju predsjednika i potpredsednike Skupštine, kao i predsjednika i članove Administrativnog odbora.

Opozicija je najavila da neće prisustvovati konstitutivnoj sjednici, jer smatra da izbori nisu održani u slobodnoj, fer I demokratskoj atmosferi.

Opozicija, naime, smatra da je hapšenje dvadesetočlane grupe srpskih državljana osumnjičenih za terorizam i likvidaciju aktuelnog premijera Mila Ðukanovića, o čemu je vijest objavljena na dan izbora, doprinijelo boljem rezultatu vladajućeg DPS-a.

Prvu sjednicu parlamenta sazvao je odlazeći predsjednik Darko Pajović, a predsjedavaće najstariji poslanik Marija Chatović.

Crnogorski parlament broji 81 poslanika.

Prema rezultatima izbora održanim 16. oktobra, Demokratska partija socijalista je osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ devet, Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po dva, a koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska po jednog poslanika.

Inače, DPS je istakao Duška Markovića, zamjenika predsjednika te stranke, za mandatara, a predsjedik države Filip Vujanović je najavio da će o mandataru odlučiti nakon konsultacija sa svim strankama.

Vujanović će konsultacije sa strankama o mandataru započeti nakon konstituisanja parlamenta.

Prema saznanjima crnogorskih medija, koji se pozivaju na izvore vladajućeg DPS, nova vlada mogla b biti formirana do polovine mjeseca.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar