Руски системи на мети америчких хакера?

Електронска и телекомуникациона мрежа у Русији, као и у командни системи у Кремљу, нашли су се на мети хакера америчке војске, преноси Ен-Би-Си њуз. Хакери имају за циљ да учине рањивим руске системе, како би омогућили акцију тајног америчког сајбер оружја уколико то буде потребно.

Свијет 05.11.2016 | 12:16
Руски системи на мети америчких хакера?
Телевизијска мрежа Ен-Би-Си њуз се, при објављивању ових информација, позива на изјаву неименованог високог обавештајног званичника и поверљивих докумената у које је имао увид.

Мрежа наводи да су амерички званичници давно јавно говорили да су Русија, Кина и друге државе провеле акције и оставиле скривене малвере у кључним системима америчке инфраструктуре на интернету, како би припремили бојно поље за сајбер нападе којим би могли да "упале" или "угасе" интернет везу у великим градовима.

Додаје се да је сасвим сигурно да је Вашингтон урадио то исто.

"Документи у које је Ен-Би-Си имао увид то потврђују, бар у случају Русије. Амерички званичници и даље настављају да изражавају забринутост да Русија користи своје сајбер капацитете како би утицала на процес предстојећих председничких избора", наводи телевизија.

Истакнуто је да амерички обавештајци не очекују да Руси упадну у кључну инфраструктуру, "што би многи схватили као ратни чин", али верују да су могуће акције које би укључивале објављивање лажних докумената и њихово дељење по друштвеним мрежама како би се прошириле дезинформације.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Казем ја

05.11.2016 15:59

Интернет је мац са две острице. Једино позитивно у целој прици је, ако једни другима онеспособе интернет, онда нема атомског рата.

ОДГОВОРИТЕ