Ruski sistemi na meti američkih hakera?

Elektronska i telekomunikaciona mreža u Rusiji, kao i u komandni sistemi u Kremlju, našli su se na meti hakera američke vojske, prenosi En-Bi-Si njuz. Hakeri imaju za cilj da učine ranjivim ruske sisteme, kako bi omogućili akciju tajnog američkog sajber oružja ukoliko to bude potrebno.

Svijet 05.11.2016 | 12:16
Ruski sistemi na meti američkih hakera?
Televizijska mreža En-Bi-Si njuz se, pri objavljivanju ovih informacija, poziva na izjavu neimenovanog visokog obaveštajnog zvaničnika i poverljivih dokumenata u koje je imao uvid.

Mreža navodi da su američki zvaničnici davno javno govorili da su Rusija, Kina i druge države provele akcije i ostavile skrivene malvere u ključnim sistemima američke infrastrukture na internetu, kako bi pripremili bojno polje za sajber napade kojim bi mogli da "upale" ili "ugase" internet vezu u velikim gradovima.

Dodaje se da je sasvim sigurno da je Vašington uradio to isto.

"Dokumenti u koje je En-Bi-Si imao uvid to potvrđuju, bar u slučaju Rusije. Američki zvaničnici i dalje nastavljaju da izražavaju zabrinutost da Rusija koristi svoje sajber kapacitete kako bi uticala na proces predstojećih predsedničkih izbora", navodi televizija.

Istaknuto je da američki obaveštajci ne očekuju da Rusi upadnu u ključnu infrastrukturu, "što bi mnogi shvatili kao ratni čin", ali veruju da su moguće akcije koje bi uključivale objavljivanje lažnih dokumenata i njihovo deljenje po društvenim mrežama kako bi se proširile dezinformacije.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kazem ja

05.11.2016 15:59

Internet je mac sa dve ostrice. Jedino pozitivno u celoj prici je, ako jedni drugima onesposobe internet, onda nema atomskog rata.

ODGOVORITE