Независност правосуђа мора се поштовати

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да је изненађен реаговањем званичног Загреба на хапшење 10 Хрвата у Орашју због сумње да су починили ратни злочин над Србима, истичући да се независност тужилаца и правосуђа мора поштовати и штитити.

Босна и Херцеговина 05.11.2016 | 10:25
Независност правосуђа мора се поштовати
Брамерц је позвао политичаре и званичнике власти да се понашају одговорно када јавно говоре о истрагама и кривичним гоњењима који су у току.

"Чак и када им то није намјера, јавни коментари званичника о правосудним питањима која су у току могу одавати утисак непримјереног политичког утицаја", рекао је Брамерц за данашње сарајевско "Ослобођење".

Он је навео да је Хашки трибунал у овој години од власти Хрватске затражио да преиспита своје одлуке о томе да не жели сарађивати са правосуђем других земаља бивше СФРЈ, а своју забринутост због таквих поступака Владе Хрватске изразио је и Савјету безбједности УН.

Влада Хрватске усвојила је закључак којим се утврђује потреба да се без одгађања предузму одговарајуће мјере ради спречавања поступања правосудних тијела БиХ.

Истим актом дат је налог Министарству правосуђа Хрватске да приликом поступања по молбама правосуђа БиХ "пази на могуће повреде домаћег јавног поретка или других битних државних интереса, те у случајевима који грубо крше ова начела, одбије поступати по молбама", пише "Ослобођење“.

Извор: Агенције/Ослобођење

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

05.11.2016 10:41

Толико тога се зна о покраденим и извученим буџетским парама, и нико није крив? Бегај и ти, исти са као и они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зидов

05.11.2016 13:48

Другар БиХ правосудје потреса огромна корупција и афере незнам цитас ли ти и пратис ли ста се десава у БиХ у опсте.Правосудје је кљуцни и горуци проблем.

ОДГОВОРИТЕ