Nezavisnost pravosuđa mora se poštovati

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da je iznenađen reagovanjem zvaničnog Zagreba na hapšenje 10 Hrvata u Orašju zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad Srbima, ističući da se nezavisnost tužilaca i pravosuđa mora poštovati i štititi.

Bosna i Hercegovina 05.11.2016 | 10:25
Nezavisnost pravosuđa mora se poštovati
Bramerc je pozvao političare i zvaničnike vlasti da se ponašaju odgovorno kada javno govore o istragama i krivičnim gonjenjima koji su u toku.

"Čak i kada im to nije namjera, javni komentari zvaničnika o pravosudnim pitanjima koja su u toku mogu odavati utisak neprimjerenog političkog uticaja", rekao je Bramerc za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

On je naveo da je Haški tribunal u ovoj godini od vlasti Hrvatske zatražio da preispita svoje odluke o tome da ne želi sarađivati sa pravosuđem drugih zemalja bivše SFRJ, a svoju zabrinutost zbog takvih postupaka Vlade Hrvatske izrazio je i Savjetu bezbjednosti UN.

Vlada Hrvatske usvojila je zaključak kojim se utvrđuje potreba da se bez odgađanja preduzmu odgovarajuće mjere radi sprečavanja postupanja pravosudnih tijela BiH.

Istim aktom dat je nalog Ministarstvu pravosuđa Hrvatske da prilikom postupanja po molbama pravosuđa BiH "pazi na moguće povrede domaćeg javnog poretka ili drugih bitnih državnih interesa, te u slučajevima koji grubo krše ova načela, odbije postupati po molbama", piše "Oslobođenje“.

Izvor: Agencije/Oslobođenje

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.11.2016 10:41

Toliko toga se zna o pokradenim i izvučenim budžetskim parama, i niko nije kriv? Begaj i ti, isti sa kao i oni.

ODGOVORITE
Name

zidov

05.11.2016 13:48

Drugar BiH pravosudje potresa ogromna korupcija i afere neznam citas li ti i pratis li sta se desava u BiH u opste.Pravosudje je kljucni i goruci problem.

ODGOVORITE