Пажња: Опасан вирус у мејловима!

Агенција за информационо друштво Републике Српске саопштила је да се у претходна два дана на подручју Српске организовано прослеђује електронска пошта под насловом "Хитан захев за исплату" (Ургент паyмент реqуест).

Република Српска 05.11.2016 | 09:44
Пажња: Опасан вирус у мејловима!
Корисници се упозоравају да такву пошту, због компјутерског вируса, одмах обришу, а датотеку у прилогу не отварају.

Агенција наводи да се ова порука састоји од наслова, прилога у виду архивиране датотеке и потписа који наводи на помисао да је реч о уобичајеној пословној преписци, те да појачан прилив ових садржаја уочен од 1. новембра надзором интернет саобраћаја у Републици Српској.

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да се из предострожности саветује корисницима да овакву поруку одмах обришу и да не отварају датотеку у прилогу.

"Правним особама, које имају компјутерску мрежу, саветујемо да уведу и ојачају заштитне и контролне механизме на мејл серверима као што су антивирусни филтери и детекција штетног саобраћаја", рекао је Рајчевић.

Реч је о организованој кампањи дистрибуције штетног програма у две варијанте - у једној је садржај прилога штетни код „јава скрипта“, који након клика корисника контактира локацију путем које се преузима извршна датотека која прикупља финансијске информације и доставља их пошиљаоцу штетног програма, наводи се у саопштењу, а преноси Вечерњи лист.

У Агенцији кажу да се у другој варијанти кликом на код "јава скрипта" на рачунар корисника поставља модифицирана верзија "локи" штетног програма који затим закључава датотеке на рачунару и онемогућава им приступ, захтевајући уплату пошиљаоца штетног програма у одређеном износу у интернетској валути "биткоин", наводе у Агенцији за информационо друштво Републике Српске.

Извор: Блиц.рс/Вечерњи.ба
Фото: Вечерњи.ба

Коментари / 0

Оставите коментар