Pažnja: Opasan virus u mejlovima!

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske saopštila je da se u prethodna dva dana na području Srpske organizovano prosleđuje elektronska pošta pod naslovom "Hitan zahev za isplatu" (Urgent payment request).

Republika Srpska 05.11.2016 | 09:44
Pažnja: Opasan virus u mejlovima!
Korisnici se upozoravaju da takvu poštu, zbog kompjuterskog virusa, odmah obrišu, a datoteku u prilogu ne otvaraju.

Agencija navodi da se ova poruka sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da je reč o uobičajenoj poslovnoj prepisci, te da pojačan priliv ovih sadržaja uočen od 1. novembra nadzorom internet saobraćaja u Republici Srpskoj.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se iz predostrožnosti savetuje korisnicima da ovakvu poruku odmah obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu.

"Pravnim osobama, koje imaju kompjutersku mrežu, savetujemo da uvedu i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na mejl serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija štetnog saobraćaja", rekao je Rajčević.

Reč je o organizovanoj kampanji distribucije štetnog programa u dve varijante - u jednoj je sadržaj priloga štetni kod „java skripta“, koji nakon klika korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršna datoteka koja prikuplja finansijske informacije i dostavlja ih pošiljaocu štetnog programa, navodi se u saopštenju, a prenosi Večernji list.

U Agenciji kažu da se u drugoj varijanti klikom na kod "java skripta" na računar korisnika postavlja modificirana verzija "loki" štetnog programa koji zatim zaključava datoteke na računaru i onemogućava im pristup, zahtevajući uplatu pošiljaoca štetnog programa u određenom iznosu u internetskoj valuti "bitkoin", navode u Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske.

Izvor: Blic.rs/Večernji.ba
Foto: Večernji.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar