Словеначки језик услов за посао медицинара

Одлука Владе Словеније којом се у овој земљи страни љекари и друго медицинско особље из других држава више неће моћи легално запослити ако не докажу да активно знају словеначки језик, не би требало знатно да смањи одлазак медицинара из БиХ, који, према ријечима стручњака из ове области, традиционално гравитирају ка одласку у једну од најближих земаља ЕУ.

Босна и Херцеговина 05.11.2016 | 07:54
Словеначки језик услов за посао медицинара
Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоисточну Европу, каже да је био у Словенији и да је веома брзо научио словеначки језик јер је веома сродан српском.

"Сматрам да ово неће бити проблем за наше љекаре, који су увијек гравитирали према Словенији, поготово прије рата, па и касније кад нам је била најближа земља ЕУ. Ово је сасвим разумљив потез словеначких власти и логично је да медицинско особље због што боље комуникације и односа са пацијентима треба да познаје језик становништва са којим ради", рекао је Фемић.

Он је додао да ће одлазак медицинских радника из БиХ у Словенију највише зависити од додатних услова које буде постављало словеначко Министарство здравља, јер словеначки језик се брзо научи.

Ранко Палачковић, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС, сматра да би ова одлука ипак могла донекле зауставити већи одлазак медицинских радника из БиХ у Словенију.

"Доктори заиста доста одлазе у Словенију, вјероватно зато што им је близу. Ово ће за неке бити препрека. Ипак, они који желе да оду научиће словеначки без обзира на све и отићи. Медицинске сестре слабије су заинтересоване за Словенију и није им примамљива. Код нас медицинске сестре највише уче њемачки и одлазе у Њемачку", рекао је Палачковић.

Он додаје да је у Словенији и раније било потребно добро познавање словеначког језика за медицинске раднике, међутим сада је то додатно законски формулисано. Према приједлогу закона који словеначки парламент треба да усвоји, здравствени радници који се запошљавају у Словенији треба да приложе доказ о познавању словеначког језика нивоа Ц1.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

05.11.2016 10:17

Одосе нам Андрија и Андјелка.

ОДГОВОРИТЕ