Slovenački jezik uslov za posao medicinara

Odluka Vlade Slovenije kojom se u ovoj zemlji strani ljekari i drugo medicinsko osoblje iz drugih država više neće moći legalno zaposliti ako ne dokažu da aktivno znaju slovenački jezik, ne bi trebalo znatno da smanji odlazak medicinara iz BiH, koji, prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, tradicionalno gravitiraju ka odlasku u jednu od najbližih zemalja EU.

Bosna i Hercegovina 05.11.2016 | 07:54
Slovenački jezik uslov za posao medicinara
Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu, kaže da je bio u Sloveniji i da je veoma brzo naučio slovenački jezik jer je veoma srodan srpskom.

"Smatram da ovo neće biti problem za naše ljekare, koji su uvijek gravitirali prema Sloveniji, pogotovo prije rata, pa i kasnije kad nam je bila najbliža zemlja EU. Ovo je sasvim razumljiv potez slovenačkih vlasti i logično je da medicinsko osoblje zbog što bolje komunikacije i odnosa sa pacijentima treba da poznaje jezik stanovništva sa kojim radi", rekao je Femić.

On je dodao da će odlazak medicinskih radnika iz BiH u Sloveniju najviše zavisiti od dodatnih uslova koje bude postavljalo slovenačko Ministarstvo zdravlja, jer slovenački jezik se brzo nauči.

Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, smatra da bi ova odluka ipak mogla donekle zaustaviti veći odlazak medicinskih radnika iz BiH u Sloveniju.

"Doktori zaista dosta odlaze u Sloveniju, vjerovatno zato što im je blizu. Ovo će za neke biti prepreka. Ipak, oni koji žele da odu naučiće slovenački bez obzira na sve i otići. Medicinske sestre slabije su zainteresovane za Sloveniju i nije im primamljiva. Kod nas medicinske sestre najviše uče njemački i odlaze u Njemačku", rekao je Palačković.

On dodaje da je u Sloveniji i ranije bilo potrebno dobro poznavanje slovenačkog jezika za medicinske radnike, međutim sada je to dodatno zakonski formulisano. Prema prijedlogu zakona koji slovenački parlament treba da usvoji, zdravstveni radnici koji se zapošljavaju u Sloveniji treba da prilože dokaz o poznavanju slovenačkog jezika nivoa C1.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

05.11.2016 10:17

Odose nam Andrija i Andjelka.

ODGOVORITE