Хрватска типује да Вучић рјешава проблем

У политичком врху Хрватске постоје размишљања да би српски премијер Александар Вучић могао да одигра важну улогу у процесу проналажења рјешења које би осигурало два основна циља власти у Загребу - отварање европске перспективе за БиХ и обезбјеђење равноправности три конститутивна народа.

Регион 04.11.2016 | 22:58
Хрватска типује да Вучић рјешава проблем
То је за "Јутарњи лист" рекла неименована особа за коју тај загребачки дневник тврди да је већ мјесецима снажно ангажована у односима између Хрватске и БиХ.

На питање да ли мисли да би Вучић могао да помогне у тражењу дуготрајног рјешавања ситуације у БиХ, Јутарњи наводи да је од неименованог саговорника добио потврдан одговор и "прилично исцрпну анализу".

Лист на основу тога закључује да се не ради о издвојеном размишљању, него озбиљно припреманој идеји. Но, непознато је јесу ли о томе већ предузети контакти с Београдом или тек треба да буду, пише даље лист.

Хрватска, прецизира неименовани саговорник, жели БиХ као суверену државу с три равноправна народа.

"Рекли смо без фиге у џепу, да ћемо таквој БиХ помоћи у приближавању у ЕУ и НАТО-у, између осталог јер је интерес Хрватске имати стабилну државу с којом имамо дугачку границу. Али већ прилично дуго у БиХ се смањују права хрватског народа, други бирају представника Хрвата у Предсједништву и свједочимо тренду који није прихватљив", навео је извор листа.

Због тога је, додао је, Хрватска, послије 15 или 16 година, одлучила да води озбиљну и системску политику према БиХ, што некима не одговара.

Посљедица је, истиче, ово подизање оптужница, које представља класичну манипулацију.

"Бакир Изетбеговић жели да све остане као што је било, и подигнуте су оптужнице како би оне постале предмет разговора, а не оно главно, како уредити БиХ као демократску државу”, испричао је извор Јутарњег.

Као што је познато, додао је, министар спољних послова Давор Иво Штир ових је дана изјавио да се хрватске власти консултирају с НАТО-ом и ЕУ око оптужница против бивших припадника ХВО-а.

Саговорник Јутарњег каже да очекује и пуно већу ангажованост САД-а након формирања сљедеће предсједничке администрације - али и Србије.

Према његову мишљењу, за разлику од Милорада Додика, лидера Републике Српске, Александар Вучић није заинтересован за подјелу БиХ.

“Вучић је свјестан да међународна заједница не допушта подјелу БиХ, а и када би дозволила, Додик би се брзо претворио у проблем јер би стекао статус ујединитеља српских територија. Немојте заборавити да је Србија супотписница Дејтонског споразума, што значи да има право и обвезу придоносити миру и изградњи БиХ.

Уз то, Вучићу на дужи рок не одговара ни садашња ситуација у којој се маргинализирају Хрвати, јер настају два ентитета - српски и бошњачки - који су у стању непрекидних тензија. А тензије у сваком тренутку могу букнути у сукоб. Зато је и Србији интерес да Хрвати буду равноправно са Србима и Бошњацима и на тај начин придонесу балансу", навео је саговорник Јутарњег.

Најзад, истиче, Хрватска и Србија, односно Колинда Грабар-Китаровић и Александар Вучић пре неколико мјесеци потписали су Суботичку декларацију, која представља темељ рјешавања проблема међу нашим државама”, објаснио је тај државни званичник.

Иако се засад ради прије о разматрању варијанти него конкретној иницијативи, идеја да би Вучић могао постати адут Хрвата у БиХ донедавно је била незамислива. А сада је у оптицају у високим дипоматским и политичким круговима, наводи Јутарњи.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сто це им Вуциц

04.11.2016 19:25

Па Додо це за кикирики издати Србе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз М.

04.11.2016 19:25

Додик има амбиције да постане предсједник свих Срба. Зако Вуцица види ка реалну конкуренцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

04.11.2016 19:35

А ста они имају прицсти са Вуцицем ови Олоси

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

04.11.2016 20:14

Мозесе типкати на све стране ал Хрвати су добили и висе него им и припада бар у Федерацији. На какав се споразум они позивају. Нитко не крси ниста ста је у Дејтону потписано. Хрвати ако мисле да су добили мало нека врате Србску Крајину па це мо онда разговарати о висе у Босни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

04.11.2016 21:38

Вуциц није у стању да продје крај своје куце а гдје несто висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрват из бих

04.11.2016 23:01

Највеци кривац за ово је америка која је направила овакву дрзаву на стету хрвата у корист босњака.ја као хрват најрадије би видио путина да додје овамо дао би нам треци ентитет а колинда нек слуса амере макар и на стету властитог народа.

Name

Зеро

05.11.2016 03:56

Хрвати у Босни су колатерална стета у одбрани западних цивилизацијских циљева.

Name

боле

05.11.2016 06:49

Треба направити висе ентитета и да нема нигдје вецине па да се и босњак бори за српски глас а и србин за босњацки и исти слуцај са хрватима и осталима хахаха било би интересантно видети додика како у сарајеву дрзи кампању или бакира у бања луци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

05.11.2016 07:07

Шта ће он ријешити кад нема дана радног стажа,осим лагања и петљања он ништа није радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

05.11.2016 09:04

лако би се народ договорио да нема мијесања, цркве и дзамије..они трују све сто је здраво..сто мање мијешање политике и вјере у економију то боље..економија не треба ни политику ни вјеру да би опстала..јер економија диктира и одређује политику а не обратно. зато у БИХ не желе да економија буде јака јер би морали слушати шта им се каже а не шта они кажу..кад их економија не буде требала онда це престати и потреба за политиком ..

ОДГОВОРИТЕ