Hrvatska tipuje da Vučić rješava problem

U političkom vrhu Hrvatske postoje razmišljanja da bi srpski premijer Aleksandar Vučić mogao da odigra važnu ulogu u procesu pronalaženja rješenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu - otvaranje evropske perspektive za BiH i obezbjeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

Region 04.11.2016 | 22:58
Hrvatska tipuje da Vučić rješava problem
To je za "Jutarnji list" rekla neimenovana osoba za koju taj zagrebački dnevnik tvrdi da je već mjesecima snažno angažovana u odnosima između Hrvatske i BiH.

Na pitanje da li misli da bi Vučić mogao da pomogne u traženju dugotrajnog rješavanja situacije u BiH, Jutarnji navodi da je od neimenovanog sagovornika dobio potvrdan odgovor i "prilično iscrpnu analizu".

List na osnovu toga zaključuje da se ne radi o izdvojenom razmišljanju, nego ozbiljno pripremanoj ideji. No, nepoznato je jesu li o tome već preduzeti kontakti s Beogradom ili tek treba da budu, piše dalje list.

Hrvatska, precizira neimenovani sagovornik, želi BiH kao suverenu državu s tri ravnopravna naroda.

"Rekli smo bez fige u džepu, da ćemo takvoj BiH pomoći u približavanju u EU i NATO-u, između ostalog jer je interes Hrvatske imati stabilnu državu s kojom imamo dugačku granicu. Ali već prilično dugo u BiH se smanjuju prava hrvatskog naroda, drugi biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu i svjedočimo trendu koji nije prihvatljiv", naveo je izvor lista.

Zbog toga je, dodao je, Hrvatska, poslije 15 ili 16 godina, odlučila da vodi ozbiljnu i sistemsku politiku prema BiH, što nekima ne odgovara.

Posljedica je, ističe, ovo podizanje optužnica, koje predstavlja klasičnu manipulaciju.

"Bakir Izetbegović želi da sve ostane kao što je bilo, i podignute su optužnice kako bi one postale predmet razgovora, a ne ono glavno, kako urediti BiH kao demokratsku državu”, ispričao je izvor Jutarnjeg.

Kao što je poznato, dodao je, ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir ovih je dana izjavio da se hrvatske vlasti konsultiraju s NATO-om i EU oko optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a.

Sagovornik Jutarnjeg kaže da očekuje i puno veću angažovanost SAD-a nakon formiranja sljedeće predsjedničke administracije - ali i Srbije.

Prema njegovu mišljenju, za razliku od Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, Aleksandar Vučić nije zainteresovan za podjelu BiH.

“Vučić je svjestan da međunarodna zajednica ne dopušta podjelu BiH, a i kada bi dozvolila, Dodik bi se brzo pretvorio u problem jer bi stekao status ujedinitelja srpskih teritorija. Nemojte zaboraviti da je Srbija supotpisnica Dejtonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obvezu pridonositi miru i izgradnji BiH.

Uz to, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginaliziraju Hrvati, jer nastaju dva entiteta - srpski i bošnjački - koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu buknuti u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati budu ravnopravno sa Srbima i Bošnjacima i na taj način pridonesu balansu", naveo je sagovornik Jutarnjeg.

Najzad, ističe, Hrvatska i Srbija, odnosno Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić pre nekoliko mjeseci potpisali su Subotičku deklaraciju, koja predstavlja temelj rješavanja problema među našim državama”, objasnio je taj državni zvaničnik.

Iako se zasad radi prije o razmatranju varijanti nego konkretnoj inicijativi, ideja da bi Vučić mogao postati adut Hrvata u BiH donedavno je bila nezamisliva. A sada je u opticaju u visokim dipomatskim i političkim krugovima, navodi Jutarnji.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sto ce im Vucic

04.11.2016 19:25

Pa Dodo ce za kikiriki izdati Srbe?

ODGOVORITE
Name

Knjaz M.

04.11.2016 19:25

Dodik ima ambicije da postane predsjednik svih Srba. Zako Vucica vidi ka realnu konkurenciju

ODGOVORITE
Name

mf

04.11.2016 19:35

A sta oni imaju pricsti sa Vucicem ovi Olosi

ODGOVORITE
Name

realno

04.11.2016 20:14

Mozese tipkati na sve strane al Hrvati su dobili i vise nego im i pripada bar u Federaciji. Na kakav se sporazum oni pozivaju. Nitko ne krsi nista sta je u Dejtonu potpisano. Hrvati ako misle da su dobili malo neka vrate Srbsku Krajinu pa ce mo onda razgovarati o vise u Bosni!

ODGOVORITE
Name

Kiki

04.11.2016 21:38

Vucic nije u stanju da prodje kraj svoje kuce a gdje nesto vise.

ODGOVORITE
Name

hrvat iz bih

04.11.2016 23:01

Najveci krivac za ovo je amerika koja je napravila ovakvu drzavu na stetu hrvata u korist bosnjaka.ja kao hrvat najradije bi vidio putina da dodje ovamo dao bi nam treci entitet a kolinda nek slusa amere makar i na stetu vlastitog naroda.

Name

Zero

05.11.2016 03:56

Hrvati u Bosni su kolateralna steta u odbrani zapadnih civilizacijskih ciljeva.

Name

bole

05.11.2016 06:49

Treba napraviti vise entiteta i da nema nigdje vecine pa da se i bosnjak bori za srpski glas a i srbin za bosnjacki i isti slucaj sa hrvatima i ostalima hahaha bilo bi interesantno videti dodika kako u sarajevu drzi kampanju ili bakira u banja luci!

ODGOVORITE
Name

Jovan

05.11.2016 07:07

Šta će on riješiti kad nema dana radnog staža,osim laganja i petljanja on ništa nije radio.

ODGOVORITE
Name

Tihi

05.11.2016 09:04

lako bi se narod dogovorio da nema mijesanja, crkve i dzamije..oni truju sve sto je zdravo..sto manje miješanje politike i vjere u ekonomiju to bolje..ekonomija ne treba ni politiku ni vjeru da bi opstala..jer ekonomija diktira i određuje politiku a ne obratno. zato u BIH ne žele da ekonomija bude jaka jer bi morali slušati šta im se kaže a ne šta oni kažu..kad ih ekonomija ne bude trebala onda ce prestati i potreba za politikom ..

ODGOVORITE