Структурални дијалог о правосуђу у застоју

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је Структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ у застоју те да подржава инцијативу лидера СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о Закону о Уставном суду БиХ.Касиповић сматра и да се досадашњи начин избора судија и тужилаца треба мијењати.

Република Српска 01.11.2016 | 22:52
Структурални дијалог о правосуђу у застоју
,,Било је више покушаја да се рад и поступање Уставног суда БиХ уреди законом али су ти покушају пропали", подсјећа министар правде Републике Српске Антон Касиповић али додаје да треба наставити инсистирати на том питању.

,,Не знам зашто би неко био против иницијативе лидера СНСД-а и ХДЗ-а да се донесе Закон о Уставном суду БиХ јер би то пуно значило за кредибилет те институције. Природно је да се тако важна,
можда најважнија институција у правосудном систему ове државе регулише темељем закона'',каже Касиповић.

За министра Касиповића природно је и да се након одржаног референдума у Републици Српској донесе нови Закон о референдуму и грађанским иницијативама.

,,Једно је када имате закон који није примјењен, а сасвим друго је ситуација када га у реалном животу видите. Уочена отворена питања у вези са организацијом већ одржаног референдума усмјеравају на то да се донесе нови текст закона да би било каква слична ситуација у будућности могла имати и међународну верификацију'', сматра Касиповић.

Министар Касиповић подржава и идеју предсједника СНСД-а да судије и тужиоце бирају грађани на изборима, умјесто да их именује Високи судски и тужилачки савјет БиХ.

Касиповић признаје да структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, који траје већ годинама, нене доноси никакве резултате.

,,Европска комисија уложила је огроман труд у тај процес'', каже Касиповић и додаје да ће његово министарство тражити да се направи анализа досадашњег процеса.

,,Извјесно је да постоје одређене интересне групе и политике које би хтјеле задржати постојеће стање, а то није добро, ни за правосуђе ни за грађане у БиХ'', тврди Касиповић.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

констутиван

01.11.2016 16:08

Да ли је и овај Касиповиц легитимни хрватски представник,кад вако подрзава Додика и Цовица,и да ли је он цовицев или додиков хрват.паметан је види се да зна понављати све сто је рекао додик и цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави Вата хр

01.11.2016 16:32

Оригинал 1/1 нема код Баје фалсева.

Name

Да се зна

02.11.2016 07:36

Он је легитимни представник своје партије. А партијски судови су изнад свега. Структурални дијалог је само једно млатило празне сламе. Тих млатила има више, за разне прилике и пригоде, па се према томе равнају и потежу. А слама се само млати, млати и млатара.

Name

борац

01.11.2016 16:52

Судије треба да бира ХДЗ и СНСД јер њима слузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

суба

01.11.2016 19:38

Ко несто у српској правосудје је боље а раде кривицно пресудјене судије ...

Name

Драган

01.11.2016 17:33

То је циста фарса од поцетка се знало да од структуралног дијалога неце бити ниста.Суд и тузиластво бИХ су недодирљиви центри моци који раде по својим тзв.правилима крсеци све норме медјународног права.Пресудјују Србима по правилу за иста кривицна дјела пет до сест пута веце казне.Босњаке пресудјују по кривицном закону СФРЈ који је блази а Србе по новом који је много строзији.Гдје је ту правда и право...

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

01.11.2016 21:26

Суд и Тузиластво БиХ не суде по Медјународном праву, вец по кривицно закону БиХ. У тим институцијама се налазе једнак број Срба,Босњака и Хрвата. Суди се за кривицна дјела и на основу тезине кривицног дјела. Не према крвиним зрнцима и према твојим зељама