Strukturalni dijalog o pravosuđu u zastoju

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH u zastoju te da podržava incijativu lidera SNSD-a i HDZ-a BiH o Zakonu o Ustavnom sudu BiH.Kasipović smatra i da se dosadašnji način izbora sudija i tužilaca treba mijenjati.

Republika Srpska 01.11.2016 | 22:52
Strukturalni dijalog o pravosuđu u zastoju
,,Bilo je više pokušaja da se rad i postupanje Ustavnog suda BiH uredi zakonom ali su ti pokušaju propali", podsjeća ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ali dodaje da treba nastaviti insistirati na tom pitanju.

,,Ne znam zašto bi neko bio protiv inicijative lidera SNSD-a i HDZ-a da se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH jer bi to puno značilo za kredibilet te institucije. Prirodno je da se tako važna,
možda najvažnija institucija u pravosudnom sistemu ove države reguliše temeljem zakona'',kaže Kasipović.

Za ministra Kasipovića prirodno je i da se nakon održanog referenduma u Republici Srpskoj donese novi Zakon o referendumu i građanskim inicijativama.

,,Jedno je kada imate zakon koji nije primjenjen, a sasvim drugo je situacija kada ga u realnom životu vidite. Uočena otvorena pitanja u vezi sa organizacijom već održanog referenduma usmjeravaju na to da se donese novi tekst zakona da bi bilo kakva slična situacija u budućnosti mogla imati i međunarodnu verifikaciju'', smatra Kasipović.

Ministar Kasipović podržava i ideju predsjednika SNSD-a da sudije i tužioce biraju građani na izborima, umjesto da ih imenuje Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Kasipović priznaje da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH, koji traje već godinama, nene donosi nikakve rezultate.

,,Evropska komisija uložila je ogroman trud u taj proces'', kaže Kasipović i dodaje da će njegovo ministarstvo tražiti da se napravi analiza dosadašnjeg procesa.

,,Izvjesno je da postoje određene interesne grupe i politike koje bi htjele zadržati postojeće stanje, a to nije dobro, ni za pravosuđe ni za građane u BiH'', tvrdi Kasipović.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

konstutivan

01.11.2016 16:08

Da li je i ovaj Kasipovic legitimni hrvatski predstavnik,kad vako podrzava Dodika i Covica,i da li je on covicev ili dodikov hrvat.pametan je vidi se da zna ponavljati sve sto je rekao dodik i covic.

ODGOVORITE
Name

Pravi Vata hr

01.11.2016 16:32

Original 1/1 nema kod Baje falseva.

Name

Da se zna

02.11.2016 07:36

On je legitimni predstavnik svoje partije. A partijski sudovi su iznad svega. Strukturalni dijalog je samo jedno mlatilo prazne slame. Tih mlatila ima više, za razne prilike i prigode, pa se prema tome ravnaju i potežu. A slama se samo mlati, mlati i mlatara.

Name

borac

01.11.2016 16:52

Sudije treba da bira HDZ i SNSD jer njima sluze.

ODGOVORITE
Name

suba

01.11.2016 19:38

Ko nesto u srpskoj pravosudje je bolje a rade krivicno presudjene sudije ...

Name

Dragan

01.11.2016 17:33

To je cista farsa od pocetka se znalo da od strukturalnog dijaloga nece biti nista.Sud i tuzilastvo bIH su nedodirljivi centri moci koji rade po svojim tzv.pravilima krseci sve norme medjunarodnog prava.Presudjuju Srbima po pravilu za ista krivicna djela pet do sest puta vece kazne.Bosnjake presudjuju po krivicnom zakonu SFRJ koji je blazi a Srbe po novom koji je mnogo stroziji.Gdje je tu pravda i pravo...

ODGOVORITE
Name

sa

01.11.2016 21:26

Sud i Tuzilastvo BiH ne sude po Medjunarodnom pravu, vec po krivicno zakonu BiH. U tim institucijama se nalaze jednak broj Srba,Bosnjaka i Hrvata. Sudi se za krivicna djela i na osnovu tezine krivicnog djela. Ne prema krvinim zrncima i prema tvojim zeljama