Два љекара крива за смрт дјетета?

Истрага о смрти дјечака Александра Адамовића из села Жупањац код Лазаревца, који је добио сепсу након прелома руке и потом преминио, води се већ неколико мјесеци. Води се поступак против двојице љекара из болнице у Тиршовој.

Србија 01.11.2016 | 12:10
Два љекара крива за смрт дјетета?
Прво основно тужилаштво у Београду води поступак против двојице љекара са Дјечије универзитетске клинике у Тиршовој - Ђорђа Топличића и Синише Дучића. Они су осумњичени за тешко дјело против здравља људи, а на испитивању у тужилаштву су се бранили ћутањем.

Синиша Дучић је иначе хирург ортопед и посљедње три године заменик генералног директора болнице. Доктор Ђорђе Топличић је љекар на специјализацији у Тиршовој.

Када је дјечак премунио, крајем новембра прошле године, полицја је на захтјев тужилаштва доставила комплетну медицинску документацију о томе како је четворогодишњи Александрар лијечен. Након спроведене предистраге, тужилаштво је у априлу покренуло поступак протв двојице доктора Топличића и Дучића. Иначе, за кривично дјело против здравља људи, зашпрећена је казна до осам година затвора, наводе "Вечерње новости".

У истрази средином новембра биће саслушано неколико свједока, као и родитељи дјечака Драгана и Дејан Адамовић.

Такође, тужилаштво ће наложити и да се уради медицинско вјештачење како би се утврдило шта је проузроковало смрт и да ли је Александар адекватно лијечен.

Иначе, родитељи дјечака су раније у тужилаштву добили обукциони налаз, којим је установљено да Александар уопште није имао прелом лакта, како му је то након рендгенског снимања у болници дијагностификовано.

Пошто се оклизнуо у дворишту и пао, само је нагњечен лакат, показала је обдукција.

Према ријечима дечаковог оца, Дејана, дјетету је цијела рука стављена у гипс, који је превише стегнут.

Александар је добио загушење крви и на крају тровање. Четврто јутро послије пада је добио високу температуру и преминуо у колима на путу до дома здравља у Лазаревцу. Дан прије тога био је на контроли у болници у Тиршовој, гдие му је рука поново снимана без скидања гипса и гдје је родитељима речено да је све у реду. Обдукција је касније утврдила да је Александар добио сепсу и да се бактерија која је изазива проширила на плућа.

Установљено је и да је дјечак био генерално здрав и да је све остало било у реду.

Према ријечима Милана Лазаревића, адвоката породице Адамовић, Александрови родитељи Драгана и Дејан су збуњени јер их за годину дана нико није звао на саслушање да их упита шта се то збило. Нису имали никаве информације ни да је покенута истрага. Због тога је Лазаревић послао молну Републичком јавном тужилашрву (РЈТ) да испитају шта се дешава  у случају везаном за смрт малог Александра. Одговор који су добили из РЈТ је да су његову представку доставили Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, како би они прослиједили надлежном тужилаштву на поступање?"!

Подсјетимо, јавност је недавно узбудила смрт малог Раденка Никодиновића из Лознице који је премуо од сепсе настале послије прелома руке.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

симо

01.11.2016 11:22

Људи само робија

ОДГОВОРИТЕ
Name

еј па докле

01.11.2016 12:32

Ма каква робија њих треба стрељати они не лијеце људе вец их убијају доктору свака вам цаст јел вам то полозена заклетва да лијеците народ или да убијате

Name

Александар

01.11.2016 13:01

Треба им ставити гипс, исто као сто су и они овој дјеци. Нека им је лака црна земља. Све су то г....! Само ми није јасно како нико не узме правду у своје руке, посто овако доцекати ...

Name

Радован

05.05.2023 13:30

Тај дјордје топличић незналица и даље ради у тирсовој упропасти и мени дете тек сад видим о коме је реч незнам како мозе да ради и ко му дао лиценцу после убиства овог децка ???одвратно здраство србије

ОДГОВОРИТЕ