Dva ljekara kriva za smrt djeteta?

Istraga o smrti dječaka Aleksandra Adamovića iz sela Županjac kod Lazarevca, koji je dobio sepsu nakon preloma ruke i potom preminio, vodi se već nekoliko mjeseci. Vodi se postupak protiv dvojice ljekara iz bolnice u Tiršovoj.

Srbija 01.11.2016 | 12:10
Dva ljekara kriva za smrt djeteta?
Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu vodi postupak protiv dvojice ljekara sa Dječije univerzitetske klinike u Tiršovoj - Đorđa Topličića i Siniše Dučića. Oni su osumnjičeni za teško djelo protiv zdravlja ljudi, a na ispitivanju u tužilaštvu su se branili ćutanjem.

Siniša Dučić je inače hirurg ortoped i posljednje tri godine zamenik generalnog direktora bolnice. Doktor Đorđe Topličić je ljekar na specijalizaciji u Tiršovoj.

Kada je dječak premunio, krajem novembra prošle godine, policja je na zahtjev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je četvorogodišnji Aleksandrar liječen. Nakon sprovedene predistrage, tužilaštvo je u aprilu pokrenulo postupak protv dvojice doktora Topličića i Dučića. Inače, za krivično djelo protiv zdravlja ljudi, zašprećena je kazna do osam godina zatvora, navode "Večernje novosti".

U istrazi sredinom novembra biće saslušano nekoliko svjedoka, kao i roditelji dječaka Dragana i Dejan Adamović.

Takođe, tužilaštvo će naložiti i da se uradi medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo šta je prouzrokovalo smrt i da li je Aleksandar adekvatno liječen.

Inače, roditelji dječaka su ranije u tužilaštvu dobili obukcioni nalaz, kojim je ustanovljeno da Aleksandar uopšte nije imao prelom lakta, kako mu je to nakon rendgenskog snimanja u bolnici dijagnostifikovano.

Pošto se okliznuo u dvorištu i pao, samo je nagnječen lakat, pokazala je obdukcija.

Prema riječima dečakovog oca, Dejana, djetetu je cijela ruka stavljena u gips, koji je previše stegnut.

Aleksandar je dobio zagušenje krvi i na kraju trovanje. Četvrto jutro poslije pada je dobio visoku temperaturu i preminuo u kolima na putu do doma zdravlja u Lazarevcu. Dan prije toga bio je na kontroli u bolnici u Tiršovoj, gdie mu je ruka ponovo snimana bez skidanja gipsa i gdje je roditeljima rečeno da je sve u redu. Obdukcija je kasnije utvrdila da je Aleksandar dobio sepsu i da se bakterija koja je izaziva proširila na pluća.

Ustanovljeno je i da je dječak bio generalno zdrav i da je sve ostalo bilo u redu.

Prema riječima Milana Lazarevića, advokata porodice Adamović, Aleksandrovi roditelji Dragana i Dejan su zbunjeni jer ih za godinu dana niko nije zvao na saslušanje da ih upita šta se to zbilo. Nisu imali nikave informacije ni da je pokenuta istraga. Zbog toga je Lazarević poslao molnu Republičkom javnom tužilašrvu (RJT) da ispitaju šta se dešava  u slučaju vezanom za smrt malog Aleksandra. Odgovor koji su dobili iz RJT je da su njegovu predstavku dostavili Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, kako bi oni proslijedili nadležnom tužilaštvu na postupanje?"!

Podsjetimo, javnost je nedavno uzbudila smrt malog Radenka Nikodinovića iz Loznice koji je premuo od sepse nastale poslije preloma ruke.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

симо

01.11.2016 11:22

Људи само робија

ODGOVORITE
Name

ej pa dokle

01.11.2016 12:32

Ma kakva robija njih treba streljati oni ne lijece ljude vec ih ubijaju doktoru svaka vam cast jel vam to polozena zakletva da lijecite narod ili da ubijate

Name

Aleksandar

01.11.2016 13:01

Treba im staviti gips, isto kao sto su i oni ovoj djeci. Neka im je laka crna zemlja. Sve su to g....! Samo mi nije jasno kako niko ne uzme pravdu u svoje ruke, posto ovako docekati ...

Name

Radovan

05.05.2023 13:30

Taj djordje topličić neznalica i dalje radi u tirsovoj upropasti i meni dete tek sad vidim o kome je reč neznam kako moze da radi i ko mu dao licencu posle ubistva ovog decka ???odvratno zdrastvo srbije

ODGOVORITE