Највише се фалсификују новчанице од 100 КМ

Фалсификовање новца наноси озбиљне штете функционисању економије, а у првих десет мјесеци 2016. године у БиХ највише су фалсификоване новчанице од 100 КМ. Према подцима Централне банке БиХ, ове године фалсификовано је 556 новчаница и 1.766 кованица КМ.

Босна и Херцеговина 30.10.2016 | 16:38
Највише се фалсификују новчанице од 100 КМ
Фалсификовани новац је новац у оптицају који је произведен илегално. Ова врста новца слична је службеним средствима плаћања, али се генерално фалсификоване новчанице разликују од аутентичних.

Производња лажног новца уврштена је и у кривични закон БиХ где прецизно стоји да ће се онај ко направи лажни новац с циљем да га стави у оптицај као прави, или ко преиначи прави новац с циљем да га стави у оптицај, или ко лажан новац стави у оптицај, казнити казном затвора од једне до десет година.

Штета на рачун економије

Оваквом врстом преваре наносе се озбиљне штете економији државе с обзиром на то да се тиме смањује вредности правог новца и повећање цијена због кружења више новца у држави, што се у коначници назива инфлацијом.

Такође, фалсификовање доводи и до смањења прихватљивости папирнатог новца и губитака насталих прихватањем лажног новца, јер се не надокнађује вриједност фалсификованих новчаница.

"Што се тиче апоенске структуре, у овом периоду највише фалсификованих новчаница је било у апоену од 100 КМ (222 комада), а фалсификованих кованица у апоену од 1 КМ (1.603 комада)", казали су из ЦББиХ.

Додају да је у истом периоду прошле године број регистрованих фалсификованих новчаница КМ био 880 комада, од којих највише новчаница од 20 КМ (556 комада), а фалсификованих кованица 1.078, од којих највише кованица у апоену од 1 КМ (701 комад).

Како препознати фалсификоване паре

Грађани често не знају препознати разлику између праве новчанице и оне фалсификоване. Из ЦБ БиХ упозоравају да осим папира, који је специфичан и може се на додир разликовати од обичног папира, новчанице садрже заштитне елементе који се могу проверити без употребе било какве додатне опреме.

"Тако рецимо, када се новчаница окрене према свијетлу, у папиру се могу видети водени знак и заштитна нит. Новчанице имају и рељефну штампу која се може осетити под прстима (портрет и текстови на лицу код КМ новчаница). Постоје и оптички променљиви елементи који мијењају изглед или боју при промени угла под којим се новчаница посматра", казали су из ЦБ БиХ.

Како кажу, фалсификоване кованице се од аутентичних могу разликовати визуелно, те по димензијама, тежини, материјалу, магнетним својствима, детаљима у ковању и слично. Све грађане БиХ позивају да уколико дођу у посјед фалсификованог новца то пријаве полицији.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар