Najviše se falsifikuju novčanice od 100 KM

Falsifikovanje novca nanosi ozbiljne štete funkcionisanju ekonomije, a u prvih deset mjeseci 2016. godine u BiH najviše su falsifikovane novčanice od 100 KM. Prema podcima Centralne banke BiH, ove godine falsifikovano je 556 novčanica i 1.766 kovanica KM.

Bosna i Hercegovina 30.10.2016 | 16:38
Najviše se falsifikuju novčanice od 100 KM
Falsifikovani novac je novac u opticaju koji je proizveden ilegalno. Ova vrsta novca slična je službenim sredstvima plaćanja, ali se generalno falsifikovane novčanice razlikuju od autentičnih.

Proizvodnja lažnog novca uvrštena je i u krivični zakon BiH gde precizno stoji da će se onaj ko napravi lažni novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi, ili ko preinači pravi novac s ciljem da ga stavi u opticaj, ili ko lažan novac stavi u opticaj, kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Šteta na račun ekonomije

Ovakvom vrstom prevare nanose se ozbiljne štete ekonomiji države s obzirom na to da se time smanjuje vrednosti pravog novca i povećanje cijena zbog kruženja više novca u državi, što se u konačnici naziva inflacijom.

Takođe, falsifikovanje dovodi i do smanjenja prihvatljivosti papirnatog novca i gubitaka nastalih prihvatanjem lažnog novca, jer se ne nadoknađuje vrijednost falsifikovanih novčanica.

"Što se tiče apoenske strukture, u ovom periodu najviše falsifikovanih novčanica je bilo u apoenu od 100 KM (222 komada), a falsifikovanih kovanica u apoenu od 1 KM (1.603 komada)", kazali su iz CBBiH.

Dodaju da je u istom periodu prošle godine broj registrovanih falsifikovanih novčanica KM bio 880 komada, od kojih najviše novčanica od 20 KM (556 komada), a falsifikovanih kovanica 1.078, od kojih najviše kovanica u apoenu od 1 KM (701 komad).

Kako prepoznati falsifikovane pare

Građani često ne znaju prepoznati razliku između prave novčanice i one falsifikovane. Iz CB BiH upozoravaju da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu proveriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

"Tako recimo, kada se novčanica okrene prema svijetlu, u papiru se mogu videti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promeni ugla pod kojim se novčanica posmatra", kazali su iz CB BiH.

Kako kažu, falsifikovane kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično. Sve građane BiH pozivaju da ukoliko dođu u posjed falsifikovanog novca to prijave policiji.

(Klix.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar