Обичаји: Чутуром позивају сватове

У питомој и лепој Рађевини, домаћини који остају верни прадедовским огњиштима истинск негују древне обичаје, међу којима је и начин позивања на свадбу.

Србија 30.10.2016 | 16:29
Обичаји: Чутуром позивају сватове
"Звање на свадбу са чутуром увек почињемо у понедељак преподне док дан напредује", прича нам рађевски домаћин Миливоје Мићић из Кржаве, који спрема свадбено весеље сину Ђорђу.

Миливоје је за овај свечани чин, као и остали Рађевци којима се посрећило да у завичају жене или удају чељад, обукао народну ношњу, ону у којој је његов отац звао госте њему на свадбу и деда на свадбу његовог оца. Ношња се, у овдашњим кућама, чува као "суво злато".



"Ово одело служи само када дође време да зовемо на свадбу, кад се иде на славу и у цркву, па ће, верујем, тако бити у нашој кући на многаја љета", каже Мићић.

У вуненој торбици, која је ткана на старом разбоју, ставио сам стаклену чутуру која је стара колико и младожења, упаковану у рузмарин који је гајила моја супруга, односно младожењина мајка.

У кућу где долази да зове на свадбу, домаћин дочекује речима добродошлуице, љубе се три пута и заједно улазе у дом. "Оженио се мој син Ђорђе, млада је из Лесковца, свадба је 12. новембра, па позива тебе и твоје да нам увеличате славље", речи су Миливојеве које смо забележили када је дошао да зове на свадбу у кући Добривоја Пантелића из Доњих Брезовица.

Домаћин Пантелић, како чине и остали, узима чутуру, три пута се напије, а Мићићу даје боцу пуну ракије и благосиља звање на весеље. Домаћин ставља паре на чутуру, а домаћица два дара, после чега, без дужег задржавања, следи одлазак у остале куће.

(В.Н./БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сјецам се 'цаје'

30.10.2016 16:03

Одрастао сам у околини Сарајева, скоро ми је 70 година и сјецам се када је по селима на коњу и нздрављајуци/цастеци са пљоском у руци исао тзв 'цајо' и позивао/обајеставао народ ко се и са ким зени. А нама дјеци која смо трцали за њим је бацо бомбоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

30.10.2016 16:20

Код нас на Романији и дан данас се са плоском зове у сватове,јос Романија цува те обицаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

03.11.2019 12:29

Диван обицај а и овом цовеку носња бас пристаје . Да сам на његовом месту носња би ми била заступљена у свим свецаним приликама ......

ОДГОВОРИТЕ