Običaji: Čuturom pozivaju svatove

U pitomoj i lepoj Rađevini, domaćini koji ostaju verni pradedovskim ognjištima istinsk neguju drevne običaje, među kojima je i način pozivanja na svadbu.

Srbija 30.10.2016 | 16:29
Običaji: Čuturom pozivaju svatove
"Zvanje na svadbu sa čuturom uvek počinjemo u ponedeljak prepodne dok dan napreduje", priča nam rađevski domaćin Milivoje Mićić iz Kržave, koji sprema svadbeno veselje sinu Đorđu.

Milivoje je za ovaj svečani čin, kao i ostali Rađevci kojima se posrećilo da u zavičaju žene ili udaju čeljad, obukao narodnu nošnju, onu u kojoj je njegov otac zvao goste njemu na svadbu i deda na svadbu njegovog oca. Nošnja se, u ovdašnjim kućama, čuva kao "suvo zlato".



"Ovo odelo služi samo kada dođe vreme da zovemo na svadbu, kad se ide na slavu i u crkvu, pa će, verujem, tako biti u našoj kući na mnogaja ljeta", kaže Mićić.

U vunenoj torbici, koja je tkana na starom razboju, stavio sam staklenu čuturu koja je stara koliko i mladoženja, upakovanu u ruzmarin koji je gajila moja supruga, odnosno mladoženjina majka.

U kuću gde dolazi da zove na svadbu, domaćin dočekuje rečima dobrodošluice, ljube se tri puta i zajedno ulaze u dom. "Oženio se moj sin Đorđe, mlada je iz Leskovca, svadba je 12. novembra, pa poziva tebe i tvoje da nam uveličate slavlje", reči su Milivojeve koje smo zabeležili kada je došao da zove na svadbu u kući Dobrivoja Pantelića iz Donjih Brezovica.

Domaćin Pantelić, kako čine i ostali, uzima čuturu, tri puta se napije, a Mićiću daje bocu punu rakije i blagosilja zvanje na veselje. Domaćin stavlja pare na čuturu, a domaćica dva dara, posle čega, bez dužeg zadržavanja, sledi odlazak u ostale kuće.

(V.N./BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sjecam se 'caje'

30.10.2016 16:03

Odrastao sam u okolini Sarajeva, skoro mi je 70 godina i sjecam se kada je po selima na konju i nzdravljajuci/casteci sa pljoskom u ruci isao tzv 'cajo' i pozivao/obajestavao narod ko se i sa kim zeni. A nama djeci koja smo trcali za njim je baco bombone

ODGOVORITE
Name

Gojko

30.10.2016 16:20

Kod nas na Romaniji i dan danas se sa ploskom zove u svatove,jos Romanija cuva te obicaje.

ODGOVORITE
Name

Milica

03.11.2019 12:29

Divan obicaj a i ovom coveku nosnja bas pristaje . Da sam na njegovom mestu nosnja bi mi bila zastupljena u svim svecanim prilikama ......

ODGOVORITE