Наљутио "Глас цркве"

Поређење нема смисла.

Србија 30.10.2016 | 16:19
Наљутио "Глас цркве"
Поводом изјаве београског надбискупа Станислава Хочевара објављене у "Политици" 28. октобра ове године, часопис и издавачка кућа "Глас цркве" из Шапца покренуо је петицију Светом архијерејском синоду Српске православне цркве да се због увреда верујућег православног српског народа и Српске православне цркве, надбискуп Хочевар прогласи као персона нон грата – непожељна особа у Српској православној цркве.

У саопштењу "Гласа Цркве" истиче се да Станислав Хочевар, бискуп београдски, „спочитава“ своме понтифексу папи Фрањи и Српској православној цркви што њихова заједничка Комисија „проучава историјску улогу Алојзија Степинца.

„Католици се јако чуде како то да се од њих захтева толико проучавање, а није се поступило на исти начин када је Српска православна црква проглашавала своје свеце. Ако би се истим критеријумима проучавали свеци које је прогласила Српска православна црква, да ли би они били задовољни?“, пита се надбискуп и наставља: „Али католичка црква се није мешала у канонизацију светаца на које би можда она имала замерке“. На крају, као „добар познавалац“ прилика у Србији и Српској православној цркви, констатује:

„Знамо да, на пример, ни у самој српској јавности није било јединственог мишљења око канонизовања владике Николаја Велимировића, али он је ипак уврштен у ред светих без дубљег разматрања тих замерки.“

Дугогодишњи директор и уредник "Гласа цркве", протођакон др Љубомир Ранковић каже:

„Свети Владика Николај је крсна слава и духовни заштитник наше издавачке куће и крсна слава бројног верујућег народа у Србији и широм света. Он је уз Светога Саву најомиљенији српски светитељ и као такав представља снажан фактор духовног, националног и културног идентитета српског народа. Слажем се са надбискупом да Српска православна црква не треба да се меша у право хрватског народа и католичке цркве да бира себи свеце које хоће. Свако има право на свога свеца. Какав народ такав и светац."

"Али, поређење Светог Владике Николаја Српског са Алојзијем Степинцем је болно и увредљиво, дрско и безочно, тим пре што долази од највишег католичког прелата у Србији. Овај вокабулар, позајмљен из бољшевичке и усташке идеологије, која деценијама блати Светог Владику Николаја, не доликује надбискупу који тврди да католици стално промовишу помирење и екуменски дијалог.“

О моралном лику и делу Светог Владике сведоче бројна одликовања и почасне докторске титуле са најзнаменитијих светских универзитета, од Лондона до Колумбије. Зато смо покренули петицију која је уствари молба нашем патријарху и епископима да заштите верујући народ и њихова верска осећања од оваквих грубих увреда и бахатих понижења.

Симптоматично да се надбискуп Хочевар у изјави не устеже да критикује и свога „светога оца“ папу Фрању, јер он је оснивач поменуте комисије. Изгледа да га погодила папина изјава да је „покрштавање православаца велики грех“. Није непознато да поменути господин има амбиција према покрштавању по којег Србина, а путем „Каритаса“ кога је управо основао Степинац, па у будућности има велике планове под видом „каритативне делатности“. Зато сматрамо да Српска црква треба да заштити своје достојанство и свој народ и да се Хочевар прогласи као персона нон грата за Српску цркву.

(В.М./БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

30.10.2016 15:56

Поздрављени и својим потписом подрзавамо ПЕТИЦИЈУ покренуту од стране Уредниства Гласа ЦРКВЕ Светом Архијерејском Синоду СПЦ а са којом се трази да се римокатолицки баскуп у Београду Стануслав Хоцевар због вредјања Правоскавни СРБски Светитеља и Светосавског СРБског Народа прогласи за персону нон Грата - непизељни за вецита времена у СПЦ и цијелој СРБији. Немогу СРБи Светог Саве због екуменизма којег сада Бога се не бојеци а народа не стидеци на срамиту своју проповједају поједини отпадници од Бога и СРБства: Православља и Светосавља у СПЦ да продају у бесцење вјеру за вецеру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Микиц

30.10.2016 21:16

Господине Микицу је ли вама ста познато у вези архиве сто це бити доступна?? Односи се на период од 1935-1945 коју отвара Ватикан.

Name

Србин

30.10.2016 16:31

ССССС.Не заборавите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.10.2016 16:33

ПОМОЗИМО МИХАЈЛУ, ЊЕМУ ЈЕ ПОМОЋ И ТЕ КАКО ПОТРЕБНА......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

30.10.2016 17:00

Ста је Зико Јудо стара? Боли те Истина! Има СРБа јос зивих! Нису сви СРБи заврсили у јамама, Јасеновцу и другим логорима смрти, са "благословом" Алојзија Степинца!

Name

тако он

30.10.2016 17:20

Како то казе З Зика, то се не пика...

Name

САРА

30.10.2016 16:33

Подрзавам петицију ГЛАСА ЦРКВЕ и Патријарха да застите српске светиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

30.10.2016 16:56

Патријарх је изјавио у Бецу да је он "екумениста" а за римокатолицку вјерску заједницу да је његове "сестринска црква!" СРБИЈАНСКА ПОСЛА. ПОПУТ РАДЕ ПАСИЦА МНОГИ СРБИЈАНЦИ БИ ПРОДАЛИ И СПОМЕНИК МРТВОГ ОЦА!