Naljutio "Glas crkve"

Poređenje nema smisla.

Srbija 30.10.2016 | 16:19
Naljutio "Glas crkve"
Povodom izjave beograskog nadbiskupa Stanislava Hočevara objavljene u "Politici" 28. oktobra ove godine, časopis i izdavačka kuća "Glas crkve" iz Šapca pokrenuo je peticiju Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve da se zbog uvreda verujućeg pravoslavnog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, nadbiskup Hočevar proglasi kao persona non grata – nepoželjna osoba u Srpskoj pravoslavnoj crkve.

U saopštenju "Glasa Crkve" ističe se da Stanislav Hočevar, biskup beogradski, „spočitava“ svome pontifeksu papi Franji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi što njihova zajednička Komisija „proučava istorijsku ulogu Alojzija Stepinca.

„Katolici se jako čude kako to da se od njih zahteva toliko proučavanje, a nije se postupilo na isti način kada je Srpska pravoslavna crkva proglašavala svoje svece. Ako bi se istim kriterijumima proučavali sveci koje je proglasila Srpska pravoslavna crkva, da li bi oni bili zadovoljni?“, pita se nadbiskup i nastavlja: „Ali katolička crkva se nije mešala u kanonizaciju svetaca na koje bi možda ona imala zamerke“. Na kraju, kao „dobar poznavalac“ prilika u Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, konstatuje:

„Znamo da, na primer, ni u samoj srpskoj javnosti nije bilo jedinstvenog mišljenja oko kanonizovanja vladike Nikolaja Velimirovića, ali on je ipak uvršten u red svetih bez dubljeg razmatranja tih zamerki.“

Dugogodišnji direktor i urednik "Glasa crkve", protođakon dr Ljubomir Ranković kaže:

„Sveti Vladika Nikolaj je krsna slava i duhovni zaštitnik naše izdavačke kuće i krsna slava brojnog verujućeg naroda u Srbiji i širom sveta. On je uz Svetoga Savu najomiljeniji srpski svetitelj i kao takav predstavlja snažan faktor duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. Slažem se sa nadbiskupom da Srpska pravoslavna crkva ne treba da se meša u pravo hrvatskog naroda i katoličke crkve da bira sebi svece koje hoće. Svako ima pravo na svoga sveca. Kakav narod takav i svetac."

"Ali, poređenje Svetog Vladike Nikolaja Srpskog sa Alojzijem Stepincem je bolno i uvredljivo, drsko i bezočno, tim pre što dolazi od najvišeg katoličkog prelata u Srbiji. Ovaj vokabular, pozajmljen iz boljševičke i ustaške ideologije, koja decenijama blati Svetog Vladiku Nikolaja, ne dolikuje nadbiskupu koji tvrdi da katolici stalno promovišu pomirenje i ekumenski dijalog.“

O moralnom liku i delu Svetog Vladike svedoče brojna odlikovanja i počasne doktorske titule sa najznamenitijih svetskih univerziteta, od Londona do Kolumbije. Zato smo pokrenuli peticiju koja je ustvari molba našem patrijarhu i episkopima da zaštite verujući narod i njihova verska osećanja od ovakvih grubih uvreda i bahatih poniženja.

Simptomatično da se nadbiskup Hočevar u izjavi ne usteže da kritikuje i svoga „svetoga oca“ papu Franju, jer on je osnivač pomenute komisije. Izgleda da ga pogodila papina izjava da je „pokrštavanje pravoslavaca veliki greh“. Nije nepoznato da pomenuti gospodin ima ambicija prema pokrštavanju po kojeg Srbina, a putem „Karitasa“ koga je upravo osnovao Stepinac, pa u budućnosti ima velike planove pod vidom „karitativne delatnosti“. Zato smatramo da Srpska crkva treba da zaštiti svoje dostojanstvo i svoj narod i da se Hočevar proglasi kao persona non grata za Srpsku crkvu.

(V.M./BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

30.10.2016 15:56

Pozdravljeni i svojim potpisom podrzavamo PETICIJU pokrenutu od strane Urednistva Glasa CRKVE Svetom Arhijerejskom Sinodu SPC a sa kojom se trazi da se rimokatolicki baskup u Beogradu Stanuslav Hocevar zbog vredjanja Pravoskavni SRBski Svetitelja i Svetosavskog SRBskog Naroda proglasi za personu non Grata - nepizeljni za vecita vremena u SPC i cijeloj SRBiji. Nemogu SRBi Svetog Save zbog ekumenizma kojeg sada Boga se ne bojeci a naroda ne stideci na sramitu svoju propovjedaju pojedini otpadnici od Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja u SPC da prodaju u bescenje vjeru za veceru!

ODGOVORITE
Name

re Mikic

30.10.2016 21:16

Gospodine Mikicu je li vama sta poznato u vezi arhive sto ce biti dostupna?? Odnosi se na period od 1935-1945 koju otvara Vatikan.

Name

Србин

30.10.2016 16:31

ССССС.Не заборавите!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

30.10.2016 16:33

POMOZIMO MIHAJLU, NJEMU JE POMOĆ I TE KAKO POTREBNA......!

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

30.10.2016 17:00

Sta je Ziko Judo stara? Boli te Istina! Ima SRBa jos zivih! Nisu svi SRBi zavrsili u jamama, Jasenovcu i drugim logorima smrti, sa "blagoslovom" Alojzija Stepinca!

Name

tako on

30.10.2016 17:20

Kako to kaze Z Zika, to se ne pika...

Name

SARA

30.10.2016 16:33

Podrzavam peticiju GLASA CRKVE i Patrijarha da zastite srpske svetinje

ODGOVORITE
Name

Mihailo

30.10.2016 16:56

Patrijarh je izjavio u Becu da je on "ekumenista" a za rimokatolicku vjersku zajednicu da je njegove "sestrinska crkva!" SRBIJANSKA POSLA. POPUT RADE PASICA MNOGI SRBIJANCI BI PRODALI I SPOMENIK MRTVOG OCA!