Политика: Експлодирале подметнуте бомбе

На Тузланску капију 25. маја 1995. године, када је од експлозије погинуло око 70 људи, а за злочин оптужена Војска Републике Српске, није долетио и експлодирао артиљеријски пројектил, него је експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа, пише данашња београдска "Политика".

Босна и Херцеговина 30.10.2016 | 11:58
Политика: Експлодирале подметнуте бомбе
Лист наводи да су на војном полигону у Никинцима пред домаћим и иностраним стручњацима недавно, уз дозволу власти Србије, изведена укупно 32 опита, од чега 19 са гранатом калибра 130 милиметара, а 13 са експлозивом.

Сви су документовани, снимљени фото-апаратима, камерама, ултрабрзим камерама и дроном.

Сачињени су извјештаји свих позваних стручњака на српском и енглеском језику и урађена три документарна филма, а већи број опита пратили су новинари, међу којима и ТВ екипа и делегација из Тузле.

"Општи закључак свих стручњака је да на Тузланску капију није долетео нити експлодирао артиљеријски пројектил ни са запада ни са истока, већ се радило о једној или више експлозивних направа постављеих на лицу места, и о терористичком акту", рекао је за "Политику" генерал Божо Новак из Београда, који је службовао у ЈНА, Војсци СР Југославије и Војсци Републике Српске.

Хашки трибунал вратио је 2004. године овај предмет Кантоналном тужилаштву у Тузли и то под ознаком "Ц", као случај без довољно доказа да би се предузело кривично гоњење одређеног лица или више њих.

Без повлачења првобитне оптужбе, затим је пронађен нови осумњичени - генерал Војске Републиек Српске Новак Ђукић, кога је Суд БиХ у Сарајеву осудио на 20 година затвора.

У налазима о догађају у Тузли, који су недавно представљени на скупу тима за одбрану генерала Ђукића, истиче се да је важну улогу у његовој осуди имао вјештак тужилаштва Берко Зечевић, исти онај који је вјештачио и у случају "Маркале".

Доносећи осуђују пресуду суд је, како је истакнуто у налазима одбране, занемарио низ очигледних доказа који поништавају све тврдње изнијете у извјештају вјештака Зечевића.

Лист наводи да је одбрана генерала Ђукића ангажовала један тим и два самостална вјештака из других држава за које су у различито вријеме изведене реконструкције догађаја.

Реконструкцији у Никинцима присуствовали су професори Универзитета одбране Факултета војних технологија у Брну Јан Коменда и Роман Витек који су добили одобрење Министарства одбране Чешке да присуствују и сачине извјештај.

Из Израела је експертизу урадио пуковник Јосеф Шарон, експерт за експлозије, експлозиве, муницију, пиротехнику и ватромете, а из Француске експерт при Апелационом суду у Паризу и Интернационалном криминалном суду за оружје, муницију, балистику и пиротехнику Пјер Лорен.

У Београду, у Театру Звездара, 4. новембра у 16.00 часова биће премијерно приказан филм "Мучни терет подметнуте кривице", који документује истину о трагичном догађају на Тузланској капији, навео је лист. 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мохиканац

30.10.2016 12:34

Убијали сами себе а оптузивали Србе да би добили сазаљење запада ето какве су то подмукле хијене....Ста це бити када се открију и друге преваре од Маркала па до пренадуваног броја страдалих у Сребреници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсти се Крстивоје

30.10.2016 12:42

Како ли се осјецају сада породице настрадалих када имају нова сазнања да су им најмилије побили њихови лидери зарад висих циљева?Вријеме це сваста јос показат и каква је то сорта лазова и крволока. Све у свему јад а и историја их не памти као боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

30.10.2016 13:55

РАЗМИСЛИТЕ ДА ЈЕ ВАСЕ ДИЈЕТЕ БИЛО НА КАПИЈИ ИМАЈУ МЈЕСТА ГДЈЕ СУ ГРАНАТЕ ПАЛЕ ЗНАЦИ КРАТЕРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРУЦЊАК

30.10.2016 16:50

ДА ИМАЛО ПОЗНАЈЕС МАТЕРИЈУ,ЗНАО БИ ДА БИЛО КАКВА НАПРАВА НАКОН ЕXПЛОЗИЈЕ ОСТАВЉА КРАТЕР

Name

Истина

30.10.2016 16:21

Кад тад ће се сазнати права истина о Тузланској капији, Маркалама итд и како је муслиманска тајна служба убијала властити народ ради остварења неких политичких циљева. До сада су само Срби оптуживани и пресуђивани за оно што нису учинили. Истина има помагача и од стране Срба који доприносе сатанизацији властитог народа (примјер Извјештај о догађајима у и око Сребренице и улога тадашњег предсједника РС Драгана Чавића).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.10.2016 06:27

ДОДИК И БАКИР СУ БРАЋА ПО БАБИНУ ЛИНИЈУ! И ЈЕДАН И ДРУГИ ПОБИШЕ СВОЈ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ