Politika: Eksplodirale podmetnute bombe

Na Tuzlansku kapiju 25. maja 1995. godine, kada je od eksplozije poginulo oko 70 ljudi, a za zločin optužena Vojska Republike Srpske, nije doletio i eksplodirao artiljerijski projektil, nego je eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava, piše današnja beogradska "Politika".

Bosna i Hercegovina 30.10.2016 | 11:58
Politika: Eksplodirale podmetnute bombe
List navodi da su na vojnom poligonu u Nikincima pred domaćim i inostranim stručnjacima nedavno, uz dozvolu vlasti Srbije, izvedena ukupno 32 opita, od čega 19 sa granatom kalibra 130 milimetara, a 13 sa eksplozivom.

Svi su dokumentovani, snimljeni foto-aparatima, kamerama, ultrabrzim kamerama i dronom.

Sačinjeni su izvještaji svih pozvanih stručnjaka na srpskom i engleskom jeziku i urađena tri dokumentarna filma, a veći broj opita pratili su novinari, među kojima i TV ekipa i delegacija iz Tuzle.

"Opšti zaključak svih stručnjaka je da na Tuzlansku kapiju nije doleteo niti eksplodirao artiljerijski projektil ni sa zapada ni sa istoka, već se radilo o jednoj ili više eksplozivnih naprava postavljeih na licu mesta, i o terorističkom aktu", rekao je za "Politiku" general Božo Novak iz Beograda, koji je službovao u JNA, Vojsci SR Jugoslavije i Vojsci Republike Srpske.

Haški tribunal vratio je 2004. godine ovaj predmet Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli i to pod oznakom "C", kao slučaj bez dovoljno dokaza da bi se preduzelo krivično gonjenje određenog lica ili više njih.

Bez povlačenja prvobitne optužbe, zatim je pronađen novi osumnjičeni - general Vojske Republiek Srpske Novak Đukić, koga je Sud BiH u Sarajevu osudio na 20 godina zatvora.

U nalazima o događaju u Tuzli, koji su nedavno predstavljeni na skupu tima za odbranu generala Đukića, ističe se da je važnu ulogu u njegovoj osudi imao vještak tužilaštva Berko Zečević, isti onaj koji je vještačio i u slučaju "Markale".

Donoseći osuđuju presudu sud je, kako je istaknuto u nalazima odbrane, zanemario niz očiglednih dokaza koji poništavaju sve tvrdnje iznijete u izvještaju vještaka Zečevića.

List navodi da je odbrana generala Đukića angažovala jedan tim i dva samostalna vještaka iz drugih država za koje su u različito vrijeme izvedene rekonstrukcije događaja.

Rekonstrukciji u Nikincima prisustvovali su profesori Univerziteta odbrane Fakulteta vojnih tehnologija u Brnu Jan Komenda i Roman Vitek koji su dobili odobrenje Ministarstva odbrane Češke da prisustvuju i sačine izvještaj.

Iz Izraela je ekspertizu uradio pukovnik Josef Šaron, ekspert za eksplozije, eksplozive, municiju, pirotehniku i vatromete, a iz Francuske ekspert pri Apelacionom sudu u Parizu i Internacionalnom kriminalnom sudu za oružje, municiju, balistiku i pirotehniku Pjer Loren.

U Beogradu, u Teatru Zvezdara, 4. novembra u 16.00 časova biće premijerno prikazan film "Mučni teret podmetnute krivice", koji dokumentuje istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji, naveo je list. 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mohikanac

30.10.2016 12:34

Ubijali sami sebe a optuzivali Srbe da bi dobili sazaljenje zapada eto kakve su to podmukle hijene....Sta ce biti kada se otkriju i druge prevare od Markala pa do prenaduvanog broja stradalih u Srebrenici?

ODGOVORITE
Name

Krsti se Krstivoje

30.10.2016 12:42

Kako li se osjecaju sada porodice nastradalih kada imaju nova saznanja da su im najmilije pobili njihovi lideri zarad visih ciljeva?Vrijeme ce svasta jos pokazat i kakva je to sorta lazova i krvoloka. Sve u svemu jad a i istorija ih ne pamti kao bolje.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

30.10.2016 13:55

RAZMISLITE DA JE VASE DIJETE BILO NA KAPIJI IMAJU MJESTA GDJE SU GRANATE PALE ZNACI KRATERI

ODGOVORITE
Name

STRUCNJAK

30.10.2016 16:50

DA IMALO POZNAJES MATERIJU,ZNAO BI DA BILO KAKVA NAPRAVA NAKON EXPLOZIJE OSTAVLJA KRATER

Name

Istina

30.10.2016 16:21

Kad tad će se saznati prava istina o Tuzlanskoj kapiji, Markalama itd i kako je muslimanska tajna služba ubijala vlastiti narod radi ostvarenja nekih političkih ciljeva. Do sada su samo Srbi optuživani i presuđivani za ono što nisu učinili. Istina ima pomagača i od strane Srba koji doprinose satanizaciji vlastitog naroda (primjer Izvještaj o događajima u i oko Srebrenice i uloga tadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića).

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

31.10.2016 06:27

DODIK I BAKIR SU BRAĆA PO BABINU LINIJU! I JEDAN I DRUGI POBIŠE SVOJ NAROD.

ODGOVORITE