БиХ активна у борбу против тероризма

БиХ има интерес да се активно укључи у борбу против тероризма, као и борбу против радикализације и насилног екстремизма, али и борбу против илегалне трговине оружјем, рекао је у Братислави министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 14:41
БиХ активна у борбу против тероризма
Црнадак је истакао да су размјена информација и оперативна сарадња кључни у борби против тероризма.

"Евидентно је да су надлежне институције и агенције за провођење закона у БиХ у потпуности посвећене бескомпромисној борби против највећег безбједносног изазова 21. вијека-тероризма", рекао је Црнадак на сесији под називом "/Недостајући/ дио слагалице: западни Балкан" у оквиру Глобсек Татра самита.

Црнадак је у обраћању захвалио домаћину за одличну организацију Самита, те истакао да позитивна одлука Савјета ЕУ за опште послове од 20. септембра да затражи од Европске комисије да достави мишљење о захтјеву БиХ за чланство, представља значајан корак земље на путу ка ЕУ.

Он је упознао учеснике панела да ће европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан упитник Европске комисије доставити институцијама БиХ почетком децембра, те изразио наду да ће одговори бити припремљени на вријеме.

Према његовим ријечима, у наредном периоду БиХ чека тешка и неизвјесна борба против корупције, као и против других деформација, попут злоупотребе појединих јавних РТВ сервиса и директног политичког утицаја на рад правосуђа.

Црнадак је истакао да очекује снажну и недвосмислену подршку ЕУ у суочавању са овим и другим тешким изазовима који стоје пред БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Говорећи о регионалној сарадњи, Црнадак је поновио опредијељеност БиХ да снажно развија односе у региону, прије свега са Србијом и Хрватском.

У том контексту поздравио је јучерашњу посјету предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића БиХ, као и одлуку нове Владе Хрватске да сарадња са БиХ буде један од њених главних спољнополитичких приоритета.

"Посебно је важан став Хрватске да ће поштовати сваки договор три конститутивна народа у БиХ", оцијенио је министар иностраних послова БиХ.

Он је додао да БиХ не треба ни трећи ентитет, нити "Дејтон два", него снажан економски развој и процесуирање случајева корупције на највишем нивоу, што ће вратити оптимизам и перспективу обичном народу.

Говорећи о безбједносном аспекту сарадње ЕУ и земаља Балкана, Црнадак је рекао да су заједничке акције и сарадња између ЕУ и Балкана од кључног значаја и уједно предуслов за безбједност читавог континента и економски напредак.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Соко

30.10.2016 07:43

Вецу глупост одавно нисам цуо.Јел постоји неко у овој дрзави ко у ово заиста вјерује

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

30.10.2016 08:27

Ја ништа не вјерујем док то не потврди министар Мектић.

ОДГОВОРИТЕ