BiH aktivna u borbu protiv terorizma

BiH ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, kao i borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, rekao je u Bratislavi ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina 29.10.2016 | 14:41
BiH aktivna u borbu protiv terorizma
Crnadak je istakao da su razmjena informacija i operativna saradnja ključni u borbi protiv terorizma.

"Evidentno je da su nadležne institucije i agencije za provođenje zakona u BiH u potpunosti posvećene beskompromisnoj borbi protiv najvećeg bezbjednosnog izazova 21. vijeka-terorizma", rekao je Crnadak na sesiji pod nazivom "/Nedostajući/ dio slagalice: zapadni Balkan" u okviru Globsek Tatra samita.

Crnadak je u obraćanju zahvalio domaćinu za odličnu organizaciju Samita, te istakao da pozitivna odluka Savjeta EU za opšte poslove od 20. septembra da zatraži od Evropske komisije da dostavi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo, predstavlja značajan korak zemlje na putu ka EU.

On je upoznao učesnike panela da će evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han upitnik Evropske komisije dostaviti institucijama BiH početkom decembra, te izrazio nadu da će odgovori biti pripremljeni na vrijeme.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu BiH čeka teška i neizvjesna borba protiv korupcije, kao i protiv drugih deformacija, poput zloupotrebe pojedinih javnih RTV servisa i direktnog političkog uticaja na rad pravosuđa.

Crnadak je istakao da očekuje snažnu i nedvosmislenu podršku EU u suočavanju sa ovim i drugim teškim izazovima koji stoje pred BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je ponovio opredijeljenost BiH da snažno razvija odnose u regionu, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom.

U tom kontekstu pozdravio je jučerašnju posjetu predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića BiH, kao i odluku nove Vlade Hrvatske da saradnja sa BiH bude jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

"Posebno je važan stav Hrvatske da će poštovati svaki dogovor tri konstitutivna naroda u BiH", ocijenio je ministar inostranih poslova BiH.

On je dodao da BiH ne treba ni treći entitet, niti "Dejton dva", nego snažan ekonomski razvoj i procesuiranje slučajeva korupcije na najvišem nivou, što će vratiti optimizam i perspektivu običnom narodu.

Govoreći o bezbjednosnom aspektu saradnje EU i zemalja Balkana, Crnadak je rekao da su zajedničke akcije i saradnja između EU i Balkana od ključnog značaja i ujedno preduslov za bezbjednost čitavog kontinenta i ekonomski napredak.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Soko

30.10.2016 07:43

Vecu glupost odavno nisam cuo.Jel postoji neko u ovoj drzavi ko u ovo zaista vjeruje

ODGOVORITE
Name

kameleon

30.10.2016 08:27

Ja ništa ne vjerujem dok to ne potvrdi ministar Mektić.

ODGOVORITE