Најезда смрдибуба, осјећај нелагоде

Бројни грађани посљедњих дана жале се на најезду смрдљивих мартина, односно смрдљивих буба, како у градским, тако и у приградским насељима. Кажу да их има посвуда по кућама и становима и да не знају како да их се ријеше. 

Република Српска 29.10.2016 | 12:44
Најезда смрдибуба, осјећај нелагоде
"Те су бубе одвратне. Ужасно смрде, а ове их је јесени пун стан. Кад дођем с посла, на прозору их буде на десетине", испричала је Неда Д. из насеља Нова варош.

Додаје да ове бубе у стан улазе и на осушеном чистом вешу и ко зна како још. "Гаде ми се, а нема друге него их похватати некаквим папирнатим убрусима и избацити их", каже Неда Д.

Ништа боље није ни у другим дијеловима града и приградских насеља. Владимир Шушњар, директор предузећа "Еко-бел", објаснио је да ови инсекти нису нимало штетни, али да су се појавили у скоро свим дијеловима града.

"Екипе 'Еко-бела' имале су интервенције у неколико бањалучких насеља у вези с овом проблематиком", каже Шушњар. Додаје да ове бубе не подносе хладноћу. "Зато, кад дође јесен, оне почињу да се боре за голи живот и траже склониште гдје је топло... тек да презиме", појашњава Шушњар.

Са Пољопривредног факултета кажу да није ништа необично што у ово вријеме године има толико смрдљивих мартина. "Много их је зато што се скривају за презимљавање. Било их је много и током љета, али их људи сада виде јер се покушавају завући било гдје, па и у станове и куће", појашњавају са Пољопривредног факултета.

Додају да се, у потрази за мјестом за презимљавање, скривају у прозоре, испод лишћа, а у старијим кућама у било какве мање рупе у столарији. "У прољеће поново излазе кад температура буде око десет степени. Смрдљиви мартини заправо не могу наудити никоме, само неке врсте испуштају неугодан мирис", кажу са Пољопривредног факултета.

Када смрдљиви мартини лете, то се чује као гласно зујање, а кад ударе у неку подлогу, био то зид или свјетиљка, тај се ударац добро чује, што изазива додатан осјећај нелагоде код грађана. На нашем подручју најчешћи су смеђи и зелени смрдљиви мартини.

Извор: Независне
Фото: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар