Не заборавите вратити казаљку уназад

У ноћи са суботе на недјељу почиње зимско рачунање времена, тако да ће се казаљке на сату помјерити 60 минута уназад. Тако ће се вријеме у 3 сата иза поноћи рачунати као два.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 09:33
Не заборавите вратити казаљку уназад
Федерално министарство рада и социјалне политике обавијестило је јавност да је Законом о рачунању времена („Службене новине ФБиХ“, бр 24/97 и 50/03) прописано да се љетно рачунање времена завршава посљедње недјеље у октобру, тако што ће се помјерањем за 60 минута уназад вријеме у 3 сата рачунати као 2 сата.

"Сходно томе, обавјештава се јавност да се љетно рачунање времена завршава у недјељу, 30. октобра, помјерањем за један сат уназад", саопштено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.

Историја овог наизглед небитног феномена сеже неколико стољећа уназад. Почетком Првог свјетског рата, Њемачка прихвата љетно рачунање времена, након чега јој се придружује и Велика Британија, а потом и Сједињене Америчке Државе (САД) и друге државе, но добар их је дио од помјерења казаљки након рата одустао.

Љетно рачунање времена први је пут 1784. године споменуо Бењамин Франклин у једном писму уредницима листа "Јоурнал оф Парис", но како је била ријеч о шаљивом чланку, није јасно је ли Франклин доиста желио тако нешто предложити Французима.

Употребу овог система је предложио Wиллиам Wиллетт у чланку „Wасте оф Даyлигхт“ (Губитак дневног свјетла), објављеном 1907. године.

Међутим, неке савезне државе у САД-у и Канади не примјењују ни данас љетно и зимско рачунање времена, попут Аризоне или Саскатцеwана. Земље Европске уније увеле су љетно рачунање времена седамдестих година, док је бивша Југославија ту методу почела примјењивати 1983. године.

Република Турска од ове године је увела стално љетно рачунање времена и за разлику од ранијих година неће примјењивати враћање казаљки на сатовима у складу са зимским рачунањем.

"Љетно рачунање времена које је почело 30. марта 2016. године остаје у примјени, а укида се одредница којом је 30. октобра у 4 сата планирано враћање казаљку на 3 сата", наводи се у одлуци турске владе која је донесена на приједлог Министарства енергетике и природних ресурса.

И Русија је прије пет година одустала од редовног помјерања казаљки, али се ни она није вратила на стандардно зимско вријеме, већ је остала на љетном.

Извор: Н1/Анадолија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

29.10.2016 10:28

Треба да се упитамо засто је дјаволу и слугама његовим толико пуно стало да народ користеци љетно рацунање времена зиви у лазном времену? Зато сто је постало све привидно и лазно па цак и време у коме зивимо. Време је настало од Бога раздвајањем ноци од таме и зато би природно било да цовјека као Бозије створење слиједи у зивоту свом Бозије време, а не лазно од дјавола измисљено и од Луцифера створено. По црквеном рацунању времена нови дан поциње увеце са заласком сунца са Вецерњом Слузбом, а не у поноц сто је свијету наметнула римокатолицке ВЈЕРСКА заједница. У Светом Писму цитамо да је стварање свијета отпицело раздвајањем таме од свијетлисти сто је довело до појаве првог дана у повјести (историји) свијета за којег Библија казе "и би веце и би јутро, ДАН ПРВИ!" У томе реалном времену створеног од Бога људски род највецим својим дјелом никада висе неце имати прилику да зиви. Засто? Зато сто су Тајни владари из сенке све уцинили да на примјер Руси престајуци да мењају време исто нису вратили у реално зимско време од Бога створено вец су своје руско време задрзали у лазном љетном времену. Кроз потресе и подземне пробе атомско бомби долази до промјене земљине осе сто доводи до скрацивања трајања дузине дана и врацања земље у време таме.Али небојте се због тога. Православна Црква Христова уци да се ради изабраних време непримјетно скрацује и да тога нема нико се неби од људи спасао. Цовјек би "памецу" својом одбацујуци Бога и мењајуци време и нацин зивота на земљи унистио самог себе!

ОДГОВОРИТЕ