Ne zaboravite vratiti kazaljku unazad

U noći sa subote na nedjelju počinje zimsko računanje vremena, tako da će se kazaljke na satu pomjeriti 60 minuta unazad. Tako će se vrijeme u 3 sata iza ponoći računati kao dva.

Bosna i Hercegovina 29.10.2016 | 09:33
Ne zaboravite vratiti kazaljku unazad
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da je Zakonom o računanju vremena („Službene novine FBiH“, br 24/97 i 50/03) propisano da se ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

"Shodno tome, obavještava se javnost da se ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. oktobra, pomjeranjem za jedan sat unazad", saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Istorija ovog naizgled nebitnog fenomena seže nekoliko stoljeća unazad. Početkom Prvog svjetskog rata, Njemačka prihvata ljetno računanje vremena, nakon čega joj se pridružuje i Velika Britanija, a potom i Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge države, no dobar ih je dio od pomjerenja kazaljki nakon rata odustao.

Ljetno računanje vremena prvi je put 1784. godine spomenuo Benjamin Franklin u jednom pismu urednicima lista "Journal of Paris", no kako je bila riječ o šaljivom članku, nije jasno je li Franklin doista želio tako nešto predložiti Francuzima.

Upotrebu ovog sistema je predložio William Willett u članku „Waste of Daylight“ (Gubitak dnevnog svjetla), objavljenom 1907. godine.

Međutim, neke savezne države u SAD-u i Kanadi ne primjenjuju ni danas ljetno i zimsko računanje vremena, poput Arizone ili Saskatcewana. Zemlje Evropske unije uvele su ljetno računanje vremena sedamdestih godina, dok je bivša Jugoslavija tu metodu počela primjenjivati 1983. godine.

Republika Turska od ove godine je uvela stalno ljetno računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

"Ljetno računanje vremena koje je počelo 30. marta 2016. godine ostaje u primjeni, a ukida se odrednica kojom je 30. oktobra u 4 sata planirano vraćanje kazaljku na 3 sata", navodi se u odluci turske vlade koja je donesena na prijedlog Ministarstva energetike i prirodnih resursa.

I Rusija je prije pet godina odustala od redovnog pomjeranja kazaljki, ali se ni ona nije vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom.

Izvor: N1/Anadolija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

29.10.2016 10:28

Treba da se upitamo zasto je djavolu i slugama njegovim toliko puno stalo da narod koristeci ljetno racunanje vremena zivi u laznom vremenu? Zato sto je postalo sve prividno i lazno pa cak i vreme u kome zivimo. Vreme je nastalo od Boga razdvajanjem noci od tame i zato bi prirodno bilo da covjeka kao Bozije stvorenje slijedi u zivotu svom Bozije vreme, a ne lazno od djavola izmisljeno i od Lucifera stvoreno. Po crkvenom racunanju vremena novi dan pocinje uvece sa zalaskom sunca sa Vecernjom Sluzbom, a ne u ponoc sto je svijetu nametnula rimokatolicke VJERSKA zajednica. U Svetom Pismu citamo da je stvaranje svijeta otpicelo razdvajanjem tame od svijetlisti sto je dovelo do pojave prvog dana u povjesti (istoriji) svijeta za kojeg Biblija kaze "i bi vece i bi jutro, DAN PRVI!" U tome realnom vremenu stvorenog od Boga ljudski rod najvecim svojim djelom nikada vise nece imati priliku da zivi. Zasto? Zato sto su Tajni vladari iz senke sve ucinili da na primjer Rusi prestajuci da menjaju vreme isto nisu vratili u realno zimsko vreme od Boga stvoreno vec su svoje rusko vreme zadrzali u laznom ljetnom vremenu. Kroz potrese i podzemne probe atomsko bombi dolazi do promjene zemljine ose sto dovodi do skracivanja trajanja duzine dana i vracanja zemlje u vreme tame.Ali nebojte se zbog toga. Pravoslavna Crkva Hristova uci da se radi izabranih vreme neprimjetno skracuje i da toga nema niko se nebi od ljudi spasao. Covjek bi "pamecu" svojom odbacujuci Boga i menjajuci vreme i nacin zivota na zemlji unistio samog sebe!

ODGOVORITE