Падају камате на кредите и депозите

Каматне стопе на кредите и депозите на БХ банкарском тржишту полако падају, као рефлексија на одлуку Европске централне банке да у неизмијењеном облику задржи кључне каматне стопе и стимулациони програм откупа државних хартија од вриједности, потврђено је "Независним новинама" у Удружењу банака БиХ.

Босна и Херцеговина 28.10.2016 | 21:55
Падају камате на кредите и депозите
Међутим, домаћи економски аналитичари сматрају да су каматне стопе на кредитЕ, становништву и привреди у БиХ и даље прилично високе, те су изразили очекивање да ће у наредном периоду доћи до пада каматних стопа на кредите.

Просјечне каматне стопе на орочена средства у БиХ тренутно износе: до једне године 0,8 %, до двије године 2% и више од двије године 2,3 одсто, с тенденцијом даљег опадања. Када су у питању просјечне каматне стопе на кредите и оне падају и тренутно износе за ненамјенске до годину дана 6,4 %, више од годину 5,9 %, док су за стамбене кредите у просјеку 5,5 %.

Пад каматних стопа на кредите је посљедица тога што је у БиХ све мање кредитно способних, и у привреди и међу становништвом, каже економиста Дамир Миљевић.

Огроман је притисак на депозите који су прешли 9 милијарди марака, па банкари немају други избор него да снижавају камате на орочене и неорочене депозите, како би имали мање трошкове, наставља Миљевић.

Предузећа у БиХ држе скоро три милијарде марака орочене код банака. За банке је, генерално, боље да пласирају становништву и привреди по смањеним стопама, него да плаћају негативну каматну стопу на депозите у Централној банци.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Цццц

28.10.2016 20:08

Свугдје у савременом свијету су камате око 2% на стамбене кредите само у пропалој Босни преко 5%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.10.2016 04:12

Треба направити капиталисте који до јуце нису имали ниста.

Name

нн

28.10.2016 21:04

Код нас нећеш на и испод 6.5-7% на стамбени. Реците у којој банци има 5.5%, одмах да подигнем 70000км. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

28.10.2016 21:57

Пошто овдје нема никаквиг улагања у индустрију, камате би требале бити 2%. Медјутим мафија држи државу под својом чизмом, запад им даје кредите, они праве зградурине, запошљавају чланове у органе управе, у странке, у државна предузећа, невладине организације, итд, дају им кредите, они купују те станове, они пуне своје џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родман

29.10.2016 04:48

У Банци Српске су најповољније камате,а и балкан инвестмент банка има добар програм за стамбене кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг мој

29.10.2016 06:32

Зар није Павловиц јос повољнији. Они сами врацају рате твог кредита ако купис вилу на Дедињу. А мозес и за узгој јагода код Развојне банке бар 3 милиона добити безкаматног кредита. Слицно је и ако хоцес отворити ланац апотека а онда цим отворис да све продас за висе милиона КМ. Зар није тако.....? А онда се неки пласе за властиту сигурност кад их Тузилаштво позове на разговор. Питам се зашто када су дибили не баш повољне кредите.....а народ плаца и плаца и....гладује.

Name

Директ

29.10.2016 15:58

Кад камата на кредите падне на 2 одсто и камата на штедњу буде 1 одсто или чак 0, тада тај огроман новац неће бит само штедња на рачунима већ ће банке и да зараде нешто пошто камата од 5-6 одсто и даље спада у домен високих камата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

29.10.2016 20:42

Веома брзо це они молити ко це да дигне кредит. Јос банкари зиве од камата које су зарацунали од прије десетак година. Нема њих ни половинесада како је било.

ОДГОВОРИТЕ