Padaju kamate na kredite i depozite

Kamatne stope na kredite i depozite na BH bankarskom tržištu polako padaju, kao refleksija na odluku Evropske centralne banke da u neizmijenjenom obliku zadrži ključne kamatne stope i stimulacioni program otkupa državnih hartija od vrijednosti, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Udruženju banaka BiH.

Bosna i Hercegovina 28.10.2016 | 21:55
Padaju kamate na kredite i depozite
Međutim, domaći ekonomski analitičari smatraju da su kamatne stope na kreditE, stanovništvu i privredi u BiH i dalje prilično visoke, te su izrazili očekivanje da će u narednom periodu doći do pada kamatnih stopa na kredite.

Prosječne kamatne stope na oročena sredstva u BiH trenutno iznose: do jedne godine 0,8 %, do dvije godine 2% i više od dvije godine 2,3 odsto, s tendencijom daljeg opadanja. Kada su u pitanju prosječne kamatne stope na kredite i one padaju i trenutno iznose za nenamjenske do godinu dana 6,4 %, više od godinu 5,9 %, dok su za stambene kredite u prosjeku 5,5 %.

Pad kamatnih stopa na kredite je posljedica toga što je u BiH sve manje kreditno sposobnih, i u privredi i među stanovništvom, kaže ekonomista Damir Miljević.

Ogroman je pritisak na depozite koji su prešli 9 milijardi maraka, pa bankari nemaju drugi izbor nego da snižavaju kamate na oročene i neoročene depozite, kako bi imali manje troškove, nastavlja Miljević.

Preduzeća u BiH drže skoro tri milijarde maraka oročene kod banaka. Za banke je, generalno, bolje da plasiraju stanovništvu i privredi po smanjenim stopama, nego da plaćaju negativnu kamatnu stopu na depozite u Centralnoj banci.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Cccc

28.10.2016 20:08

Svugdje u savremenom svijetu su kamate oko 2% na stambene kredite samo u propaloj Bosni preko 5%.

ODGOVORITE
Name

borac

29.10.2016 04:12

Treba napraviti kapitaliste koji do juce nisu imali nista.

Name

nn

28.10.2016 21:04

Kod nas nećeš na i ispod 6.5-7% na stambeni. Recite u kojoj banci ima 5.5%, odmah da podignem 70000km. Hvala

ODGOVORITE
Name

.

28.10.2016 21:57

Pošto ovdje nema nikakvig ulaganja u industriju, kamate bi trebale biti 2%. Medjutim mafija drži državu pod svojom čizmom, zapad im daje kredite, oni prave zgradurine, zapošljavaju članove u organe uprave, u stranke, u državna preduzeća, nevladine organizacije, itd, daju im kredite, oni kupuju te stanove, oni pune svoje džepove.

ODGOVORITE
Name

Rodman

29.10.2016 04:48

U Banci Srpske su najpovoljnije kamate,a i balkan investment banka ima dobar program za stambene kredite.

ODGOVORITE
Name

drug moj

29.10.2016 06:32

Zar nije Pavlovic jos povoljniji. Oni sami vracaju rate tvog kredita ako kupis vilu na Dedinju. A mozes i za uzgoj jagoda kod Razvojne banke bar 3 miliona dobiti bezkamatnog kredita. Slicno je i ako hoces otvoriti lanac apoteka a onda cim otvoris da sve prodas za vise miliona KM. Zar nije tako.....? A onda se neki plase za vlastitu sigurnost kad ih Tuzilaštvo pozove na razgovor. Pitam se zašto kada su dibili ne baš povoljne kredite.....a narod placa i placa i....gladuje.

Name

Direkt

29.10.2016 15:58

Kad kamata na kredite padne na 2 odsto i kamata na štednju bude 1 odsto ili čak 0, tada taj ogroman novac neće bit samo štednja na računima već će banke i da zarade nešto pošto kamata od 5-6 odsto i dalje spada u domen visokih kamata.

ODGOVORITE
Name

Brle

29.10.2016 20:42

Veoma brzo ce oni moliti ko ce da digne kredit. Jos bankari zive od kamata koje su zaracunali od prije desetak godina. Nema njih ni polovinesada kako je bilo.

ODGOVORITE