Највише мита у БиХ одлази у руке љекара

Око 30 посто грађана БиХ склоно је давању мита за разне јавне услуге, а корупција је највише присутна у здравству, показују истраживања Акаунт мреже Весна Вукмановић која каже да Акаунт мрежа покушава утицати да се то смањи кроз неке успостављене процедуре. 

Босна и Херцеговина 28.10.2016 | 20:00
Највише мита у БиХ одлази у руке љекара
“Мислим да се плаве коверте можда могу и најлакше спријечити и да је то можда најмањи износ новца који се окреће у тој корупцији. Међутим, имамо ми ту јавне набавке гдје су знатно веће количине новца која одлазе на тај начин“, каже она.

Има много горих ствари у здравству од намјештања тендера, набавке опреме, укидања одређених области медицине због тога што је неко развио приватну грану да би се њему створио простор. Значи постоје неке системски проблеми који су пуно већи, који носе милионе. Да не говоримо о запошљавању без конкурса. Да не говоримо о томе да имамо у неким сегментима вишак запослених у здравству који црпе новац, а са друге сране имамо мањак љекара, квалитетних у одређеним областима јер наводно нема средстава", каже Елдар Карић из Акаунт мреже.

Највећи пробем је недостатак правне регулативе, каже Александра Вуковић.

“Један од видова превенције у борби против корупције у јавним здравственим установама било би доношење правилника. Међутим, у Републици Српској не постоје законске претпоставке за доношење једног таквог акта и то ће бити једна од наших иницијатива која ће ићи ка ресорном министарству и наравно Влади Републике Српске“.

Цијена корупције у здравству, односно мито је јавна тајна, но нажалост све има своју цијену, порођаји, операције, разна снимања и прегледи.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ззз

28.10.2016 18:14

Па да Мало је докторима сто имају толику плату па јос јадну болесну сиротињу јос уцјењују као да би им помогли излијецили.Не имали среце са тим новцем сто га узимају од болесних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болесник

28.10.2016 18:32

Слика за прилог неваља. На слици 10 и 20 еура а колико ја знам 100 еура је минимум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе и марака

28.10.2016 18:46

Колико ја знам 100 марака је довољно за старије пензионере, са најнизим пензијама ако су рутински захвати.

Name

Др.аган

28.10.2016 21:16

Политичари тајкуни клепају милионе, судије и тужиоци стотине хиљада, а ви нашли докторе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

29.10.2016 07:01

У једном бн кафићу и један познати бн др вади коверат умјесто новчаница да плати пиће....

Name

БЛ

29.10.2016 10:59

Тај познати бн-доктор мора да је јако повезан са политиком.

Name

брамерц

29.10.2016 07:44

А гдје то јос нема корупције па немозете остварити бре нормална градјанска права ако неком несто не дате а ако пријавите корупцију дистем се навукли на себе никакав вид застите немате.

ОДГОВОРИТЕ