Najviše mita u BiH odlazi u ruke ljekara

Oko 30 posto građana BiH sklono je davanju mita za razne javne usluge, a korupcija je najviše prisutna u zdravstvu, pokazuju istraživanja Akaunt mreže Vesna Vukmanović koja kaže da Akaunt mreža pokušava uticati da se to smanji kroz neke uspostavljene procedure. 

Bosna i Hercegovina 28.10.2016 | 20:00
Najviše mita u BiH odlazi u ruke ljekara
“Mislim da se plave koverte možda mogu i najlakše spriječiti i da je to možda najmanji iznos novca koji se okreće u toj korupciji. Međutim, imamo mi tu javne nabavke gdje su znatno veće količine novca koja odlaze na taj način“, kaže ona.

Ima mnogo gorih stvari u zdravstvu od namještanja tendera, nabavke opreme, ukidanja određenih oblasti medicine zbog toga što je neko razvio privatnu granu da bi se njemu stvorio prostor. Znači postoje neke sistemski problemi koji su puno veći, koji nose milione. Da ne govorimo o zapošljavanju bez konkursa. Da ne govorimo o tome da imamo u nekim segmentima višak zaposlenih u zdravstvu koji crpe novac, a sa druge srane imamo manjak ljekara, kvalitetnih u određenim oblastima jer navodno nema sredstava", kaže Eldar Karić iz Akaunt mreže.

Najveći probem je nedostatak pravne regulative, kaže Aleksandra Vuković.

“Jedan od vidova prevencije u borbi protiv korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama bilo bi donošenje pravilnika. Međutim, u Republici Srpskoj ne postoje zakonske pretpostavke za donošenje jednog takvog akta i to će biti jedna od naših inicijativa koja će ići ka resornom ministarstvu i naravno Vladi Republike Srpske“.

Cijena korupcije u zdravstvu, odnosno mito je javna tajna, no nažalost sve ima svoju cijenu, porođaji, operacije, razna snimanja i pregledi.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

zzz

28.10.2016 18:14

Pa da Malo je doktorima sto imaju toliku platu pa jos jadnu bolesnu sirotinju jos ucjenjuju kao da bi im pomogli izlijecili.Ne imali srece sa tim novcem sto ga uzimaju od bolesnih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Bolesnik

28.10.2016 18:32

Slika za prilog nevalja. Na slici 10 i 20 eura a koliko ja znam 100 eura je minimum.

ODGOVORITE
Name

moze i maraka

28.10.2016 18:46

Koliko ja znam 100 maraka je dovoljno za starije penzionere, sa najnizim penzijama ako su rutinski zahvati.

Name

Dr.agan

28.10.2016 21:16

Političari tajkuni klepaju milione, sudije i tužioci stotine hiljada, a vi našli doktore...

ODGOVORITE
Name

bn

29.10.2016 07:01

U jednom bn kafiću i jedan poznati bn dr vadi koverat umjesto novčanica da plati piće....

Name

BL

29.10.2016 10:59

Taj poznati bn-doktor mora da je jako povezan sa politikom.

Name

bramerc

29.10.2016 07:44

A gdje to jos nema korupcije pa nemozete ostvariti bre normalna gradjanska prava ako nekom nesto ne date a ako prijavite korupciju distem se navukli na sebe nikakav vid zastite nemate.

ODGOVORITE